Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Οι Έλληνες επιλέγουν ευελιξία στην εργασία τους

Οι Έλληνες επιλέγουν ευελιξία στην εργασία τους
Υπό τον φόβο των απολύσεων φαίνεται πως οι Έλληνες λένε ναι στην ευελιξία στην εργασία τους ενώ λίγοι είναι αυτοί που θα διάλεγαν μια δουλειά εκτός αντικειμένου σπουδών.
 

Από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα λέει ο σοφός λαός. Μια νέα έρευνα της People for Business με θέμα «Ιδανικές συνθήκες εργασίας δείχνει ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το πως βλέπουν οι έλληνες την κρίση και την αγορά εργασίας.
 
 
Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα της έρευνας:
 
-Ναι στην ευελιξία ψηφίζουν τα στελέχη άνω των 48 ετών και τα στελέχη με ετήσιες μικτές αποδοχές άνω των 50.000 ευρώ. Πρόκειται για τις ομάδες που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση.
 
-Σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων εργαζομένων, ποσοστό 91,43%, θα επέλεγε την εξαρτημένη-μισθωτή εργασία σε μία εταιρία και όχι την εξωτερική συνεργασία, με την οποία θα αμείβεται βάσει επίτευξης στόχων. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι Έλληνες παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, δυσκολεύονται να ενταχθούν σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα απασχόλησης.
 
-Το 85,71% των συμμετεχόντων θα επέλεγε μία δουλειά με βάση το αντικείμενο των σπουδών του. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι που ήταν έναντι 90,18%, γεγονός που δείχνει ότι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται σιγά σιγά ότι, το να αλλάξει κάποιος καριέρα δεν είναι κάτι σπάνιο, αλλά στις σημερινές συνθήκες εργασίας είναι κάτι που απαιτείται.
 
 
Ειδικότερα, για το 34,14%, η εξαρτημένη εργασία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να επιλέξει μία θέση σε μία επιχείρηση, για το 37,29% η μισθωτή εργασία είναι σημαντική προϋπόθεση, ενώ για το 20% εντάσσεται στους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή του. Μόλις το 8,57% δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την μισθωτή εργασία και είναι ανοιχτό σε εξωτερικές συνεργασίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αποκλειστικά και μόνο μισθωτή εργασία θα επέλεγαν τα στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού και της οικονομικής διεύθυνσης. Αντίθετα, πιο ευέλικτοι σε εξωτερικές συνεργασίες φαίνονται να είναι οι εργαζόμενοι στον φαρμακευτικό κλάδο και στις εμπορικές επιχειρήσεις.
 
Την εξαρτημένη εργασία επιλέγει επίσης η συντριπτική πλειοψηφία (93,90%) των εργαζομένων, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 26 έως 33 ετών, αλλά και το 88% της ηλικιακής ομάδας 33-40 ετών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, τα στελέχη που είναι άνω των 48 ετών εμφανίζονται ανοιχτά στις εξωτερικές συνεργασίες, σε ποσοστό 60,17%, όπως πιο ευέλικτα στο συγκεκριμένο θέμα φαίνονται και τα στελέχη με ετήσιες μικτές αποδοχές άνω των 50.000 ευρώ.
 
«Σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων εργαζομένων, ποσοστό 91,43%, θα επέλεγε την εξαρτημένη-μισθωτή εργασία σε μία εταιρία και όχι την εξωτερική συνεργασία, με την οποία θα αμείβεται βάσει επίτευξης στόχων. Το στοιχείο αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν περίπου ίδιο 91,41%, γεγονός που δείχνει ότι οι Έλληνες παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, δυσκολεύονται να ενταχθούν σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα απασχόλησης. Πιο ευέλικτα εμφανίζονται τα στελέχη άνω των 48 ετών, καθώς έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από την κρίση», επισημαίνει η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα Γενική Διευθύντρια της People for Business.
 
Τύπος Ωραρίου
 
Το ευέλικτο 8ωρο απασχόλησης (π.χ. ελαστική ώρα προσέλευσης και αποχώρησης, day off κλπ) φαίνεται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην ελληνική αγορά εργασίας. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 17,14% των εργαζομένων θεωρεί προτεραιότητα το ευέλικτο 8ωρο, το 20% θα επέλεγε ευέλικτο 8ωρο έναντι σταθερού, ως βασική προϋπόθεση για να μετακινηθεί σε μία νέα δουλειά, ενώ το 34,29% το βλέπει μεν θετικά, όμως το ευέλικτο 8ωρο δεν επηρεάζει καθοριστικά την τελική του απόφαση. Σταθερό ωράριο θα επέλεγε το 28,57% των στελεχών. Το ευέλικτο 8ωρο φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με τις διαπραγματευτικές δυνατότητες των στελεχών και την οικογενειακή τους κατάσταση. Στην έναρξη της καριέρας τους οι νέοι εργαζόμενοι που έχουν μειωμένες διαπραγματευτικές δυνατότητες και ελάχιστες οικογενειακές υποχρεώσεις δεν επιλέγουν την ευελιξία. Αυτό συμβαίνει στις ενδιάμεσες ηλικιακές ομάδες 33-40 ετών και 40-48 ετών, όπου αυξάνονται οι οικογενειακές υποχρεώσεις και η επαγγελματική τους θέση είναι πιο καθιερωμένη. Μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο αναζητούν οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και τα στελέχη που εργάζονται στις φαρμακοβιομηχανίες και στον εμπορικό τομέα, αλλά και αυτοί που το ετήσιο μικτό εισόδημά τους ξεπερνάει τα 50.000 ευρώ. Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι άνδρες είναι μεγαλύτεροι οπαδοί του ευέλικτου ωραρίου σε σχέση με τις γυναίκες.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε