Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι ιδιοκτησίες στο Ελληνικό μειώνουν την έκταση της επένδυσης των Αράβων

FOTO EUROKINISSI
Το νομικό πλαίσο προσφέρει μόνο το 27% στον σεϊχη του Κατάρ περιορίζοντας τον χώρο πρασινου

Οι Άραβες έχουν έτοιμα προς επένδυση τα 5 δις ευρώ για το Ελληνικό, αλλά πριν καν κόψουν την…επιταγή θα πρέπει να ενημερωθούν για το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τις ιδιοκτησίες του μεγαλύτερου κομματιού της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.
 
Το 73% της έκτασης μοιράζεται μεταξύ διαφορετικών ιδιοκτησιών όπως είναι τα μισθωμένα ολυμπιακά ακίνητα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών (αμαξοστάσια Τράμ, λεωφορείων, ΚΤΕΟ, ΥΠΑ), οι υπηρεσίες στρατού, ΕΚΑΒ, η πρώην Αμερικανική βάση κ.α.
 
Η ομάδα του εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος του ΕΜΠ έχει μετρήσει 389 συνολικά κτίρια στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, τα οποία καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 713.370 τ.μ ενώ σε 56.000 ανέρχεται το μήκος των περιφράξεων εντός της έκτασης για να «προστατευτούν» οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
 
Όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής κ. Νίκος Μπελαβίλας στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ , ότι απομένει από τα περίπου 2.500 στρέμματα που είναι η καθαρή προς αξιοποίηση έκταση είναι κτιριακές υποδομές και μισθωμένες με μακροχρόνιες συμβάσεις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που αποδεικνύουν ότι εάν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί των Αράβων για δόμηση έως 30% στο Ελληνικό, μπαίνει οριστική ταφόπλακα στο σχέδιο για δημιουργία πρασίνου.
 
«Θα γίνει ότι συνέβη με το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί. Από τα 3.500 στρέμματα που ήταν η συνολική έκταση άρχισε η σαλαμοποίηση με την παραχώρηση εκτάσεων σε νοσοκομεία και υπουργεία με αποτέλεσμα να μείνουν για πάρκο μόνο τα 900 στρέμματα».
 
Με βάση τη μελέτη του ΕΜΠ το κόστος δημιουργίας του πάρκου έχει υπολογιστεί από 5-10.000 ευρώ το στρέμμα και όχι με 76.000 ευρώ ανά στρέμμα που ήταν το κόστος που είχε βγάλει η προηγούμενη κυβέρνηση.
 
Οι δήμοι των νοτίων προαστίων πάντως δηλώνουν την σφοδρή αντίδρασή τους για το μνημόνιο με τους Αραβες και ετοιμάζονται να στείλουν επιστολή στον Πρωθυπουργό, ζητώντας συνάντηση μαζί του και θυμίζοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες του για την «μετατροπή ολόκληρου του Ελληνικού σε ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα της Ευρώπης, με πράσινο και υποδομές που θα υποστηρίξουν το πάρκο, θα είναι περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικές και, μόνο, όπως είπαμε, για την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος και όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου».
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε