Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι ημιυπαίθριοι τακτοποιούν και τις ασφαλιστικές εισφορές

Οι ημιυπαίθριοι τακτοποιούν και τις ασφαλιστικές εισφορές
Κάτω από τις 60.000 οι δηλώσεις που έχουν γίνει σε όλη τη χώρα. Απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμων όσοι αποφασίσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
 

Oσοι αποφασίζουν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τους ημιυπαιθρίους απαλλάσσονται από την καταβολή βεβαιωθέντων προστίμων και λοιπών κυρώσεων. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σαφώς στον σχετικό νόμο (Ν. 3843/2010), δεν θα υπάρξει αναδρομική απαίτηση καταβολής τυχόν άλλων ασφαλιστικών εισφορών.
 
Αυτό επιβεβαίωσε και το ΙΚΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ύστερα από καταγγελίες πολιτών που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται σαφώς ότι από τις 28 Απριλίου 2010, εφόσον οι εργοδότες ιδιωτικών οικοδομικών έργων προσκομίσουν στις υπηρεσίες του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ έγγραφα των αρμόδιων πολεοδομικών υπηρεσιών τα οποία να βεβαιώνουν ότι έχουν καταβληθεί τα «πρόστιμα» για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων, θα απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καλούνταν να καταβάλουν στο ΙΚΑ για τους συγκεκριμένους χώρους.
 
Πάντως οι δηλώσεις ημιυπαιθρίων που έχουν γίνει σε όλη τη χώρα είναι λιγότερες από 60.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (ως 31 Αυγούστου) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Η μικρή προσέλευση υποδηλώνει την απροθυμία των πολιτών να συμπράξουν στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και τα οποία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι. Αλαβάνος, «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ο τεχνικός κόσμος και η κτηματαγορά,έχουν κρίνει ως επιλεκτικά προωθούμενα, αποσπασματικά, αναποτελεσματικά και μη ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δικαίου» .
 
Με δεδομένο ότι παρήλθαν οι πέντε από τους εννιά μήνες κατά τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις για τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων στις υφιστάμενες οικοδομές, ο κ. Αλαβάνος τονίζει ότι πλέον «καθίσταται φανερό ότι ο στόχος της κυβέρνησης, για έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, εμφανίζεται ήδη ανέφικτος».
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε