Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Οι κρίσιμες 80 ημέρες που θα κρίνουν το μέλλον μας!

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

– Πρόεδρος Ένωσης Τραπεζών: “Είτε ευρώ και πιο λίγα, είτε δραχμή και δεκαετίες πίσω”
– 15 Ιανουαρίου καταφτάνει η τρόικα για νέους ελέγχους
– Ως 30 Ιανουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί το “κούρεμα”
– 20 Μαρτίου η Ελλάδα πρέπει να βρει 14, 5 δισ. για να μην οδηγηθεί σε χρεοκοπία

Χωρίς πανικό, αλλά με προσγείωση στην πραγματικότητα θα πρέπει να αναλογιστούμε το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, είπε με άλλα λόγια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.

“Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουμε έναν πανικό ότι “Α! Πάμε στην δραχμή”. Θέλει προσοχή, γιατί μπορούμε πράγματι να το αποφύγουμε, εάν κάνουμε πολύ σοβαρή και συστηματική δουλειά”, είπε χαρακτηριστικά ο Π. Καψής.

Με λίγα λόγια οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν το μέλλον καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι η χώρα δεν έχει… ξυπνήσει ακόμη απ’ τον εφιάλτη της χρεοκοπίας.

“Δεν λύθηκαν τα προβλήματα με την 6η δόση”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δεν είναι καιρός για εφησυχασμό, τα πιο σημαντικά προβλήματα η χώρα τα έχει ακόμη μπροστά της “τον τελευταίο καιρό έχει επικρατήσει ένας μικρός εφησυχασμός, ότι πήραμε την έκτη δόση, σχηματίστηκε μια κυβέρνηση συνεργασίας και λύθηκαν τα προβλήματα”, είπε ο κ. Καψής και συμπλήρωσε πως “στην πραγματικότητα ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας, ότι θα είναι μια πάρα, πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα για να πάρουμε το δάνειο, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και χρειάζεται να ληφθούν τα διαρθρωτικά-αναπτυξιακά μέτρα που θα βάλουνε μπροστά τις επενδύσεις”.

Οι επόμενες 80 ημέρες

Εδώ και δυο χρόνια η Ελλάδα παίρνει παρατάσεις χρεοκοπίας, από δίμηνο σε δίμηνο. Αυτή τη φορά η “υπόσχεση” είναι πως η χώρα θα πάρει ανάσα για χρόνια, ωστόσο το δάνειο-ανάσα συνδέεται με μια σειρά από μέτρα, αλλά και τη διαδικασία του “κουρέματος” του χρέους που είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Στόχος το δάνειο των 89 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση τη συμφωνία για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Η διαδικασία του PSI ωστόσο προχωράει με εμπόδια και ήδη το ΔΝΤ μιλά για νέα αποτυχία. Συνιστώντας είτε μεγαλύτερο “κούρεμα’ είτε περισσότερα χρήματα από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το μεγαλύτερο “κούρεμα” ωστόσο θεωρείται απαράδεκτο απ’ τους ιδιώτες δανειστές και ισούται χρεοκοπίας, ενώ και ο μεγαλύτερος δανεισμός από τις ευρωπαϊκές χώρες-εταίρους μας πρέπει αυτή τη στιγμή να θεωρείται έως απίθανος.

Ουσιαστικά όλα κρίνονται απ’ το τι θα συμβεί στο εσωτερικό. Από τα μέτρα που θα πάρει η Ελλάδα, με την παρούσα κυβέρνηση.

Μέτρα που είτε ήδη έχουν αποτύχει, είτε δεν εφαρμόστηκαν και οδήγησαν έναν ακόμη προϋπολογισμό εκτός στόχου πριν καν εφαρμοστεί.

Πάνω από 7 δισ. πρέπει να βρεθούν για να κλείσει η μαύρη τρύπα και όλα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν απ’ τη μεταβατική κυβέρνηση που διακρίνεται μόνο για την πολυφωνία της μέχρι στιγμής.

Λιγότερες από δύο βδομάδες μένους έως ότου η τρόικα καταφτάσει για τον έλεγχο που θα κρίνει την εκταμίευση των χρημάτων των εταίρων και του ΔΝΤ, των 89 δισ. από τα οποία η χώρα είναι άμεσα εξαρτημένη για να μην κηρύξει στάση πληρωμών, για να μην χρεοκοπήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παπαδήμος συγκαλεί την Πέμπτη νέο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς να επιταχύνουν την προώθηση των αλλαγών στα υπουργεία τους, ώστε κανένα υπουργείο να μην έχει εκκρεμότητες στις 15 Ιανουαρίου που φτάνει η τρόικα, ωστόσο το … παρελθόν δείχνει άλλα.

80 ημέρες απομένουν ως την πιο κρίσιμη ημερομηνία των τελευταίων μηνών. Μεγάλος μέρος του δανείου των 89 δισ. θα πρέπει να έχει επιτύχει η Ελλάδα να τα εκταμιεύσει (τηρώντας όλα τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις) ως τις 20 Μαρτίου οπότε και λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ.
Αυτά ενόσω (προς το παρόν τουλάχιστον) τα κόμματα ασχολούνται με το πότε θα γίνουν οι εκλογές, είτε με τη διαδοχή.

Διαβάστε επίσης:
 

FT Deutschland: «Η Ελλάδα πιέζει για κούρεμα 75%»

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα κριθεί εάν θα μείνουμε στο ευρώ

2012… φόροι, πόσο μειώνουν το εισόδημα

Έχει και καλά η κρίση! Πέφτουν τα επιτόκια στεγαστικών, ανεβαίνουν των καταθέσεων

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε