Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Οι Κρητικοί παίρνουν στα χέρια τους τη Σπιναλόγκα!

Παρά την παγκόσμια προβολή με το βιβλίο και τη διαφήμιση με το σήριαλ, το “κοιμισμένο” κράτος την κρατά κλειστή…

Την κατάσταση για τη Σπιναλόγκα – που ενώ χαίρει μεγάλης φήμης λόγω τηλεοπτικής προβολής είναι κλειστή από 1ης Νοεμβρίου λόγω έλλειψης προσωπικού – σώζουν οι τοπικοί φορείς, η 13η εφορία βυζαντινων αρχαιοτήτων και πλοία από την Ελούντα.

Μετά από σύσκεψη που έγινε στο Λασίθι, με τον δήμαρχο του Αγίου Νικολάου, τοπικούς φορείς και την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και σε συνενόηση με τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, πρότειναν στον υπουργό Π. Γερουλάνο να αναλάβουν οι ίδιοι ώστε να είναι ο χώρος ανοιχτός τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα.

Αυτό που προτείνουν είναι η φύλαξη του χώρου να γίνεται με έναν μόνιμο φύλακα της 13ης Εφορίας και με δυο που θα εξασφαλίσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λασιθίου. Ο καθαρισμός του χώρου θα γίνεται με ευθύνη της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ η μεταφορά του προσωπικού καθώς και των απορριμμάτων θα παρέχεται δωρεάν από σκάφη της Ελούντας.

Οι φορείς δεσμεύτηκαν η Σπιναλόγκα να είναι ανοιχτή και άλλες ημέρες της εβδομάδας εφόσον ζητηθεί από οργανωμένα γκρουπ, που θα έρχονται όμως από πριν σε συνεννόηση με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.Ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων ( 22 Δεκεμβρίου- 6 Ιανουαρίου ) ,το νησί θα είναι ανοικτό καθημερινά, εξαιρουμένων όμως των αργιών.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε για τις ενέργειες που καταβάλλει ώστε η Σπιναλόγκα να είναι ανοικτή και τον χειμώνα.” Η αύξηση της επισκεψιμότητας λόγω της προβολής της σειράς “ΤΟ ΝΗΣΙ” επιβάλλει να κρατήσουμε το νησί ανοικτό ώστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των επισκεπτών αλλά και να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία.Γι αυτό χρειάζεται να ληφθούν μέτρα από τους φορείς και τους επαγγελματίες ώστε να ενισχυθεί σε μόνιμη βάση η επισκεψιμότητα στον τόπο μας”, τόνισε .
 
Ακόμη, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν πλοία με χειμερινό πρωτόκολλο στον Άγιο Νικόλαο και στην Ελούντα τα οποία μπορούν να εκτελούν δρομολόγια. Υπάρχει επίσης πρόθεση από ιδιοκτήτες σκαφών στην Πλάκα να αποκτήσουν το χειμερινό πρωτόκολλο και να εκτελούν πλόες. Τέλος, πολίτες εξέφρασαν την επιθυμία, να βοηθήσουν εθελοντικά την προσπάθεια αυτή με την παρουσία τους στο νησί κάποιες από τις ημέρες που θα είναι ανοικτό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε