Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Οι “νίκες” τους και οι ήττες μας! Το επικοινωνιακό παιχνίδι και οι μειώσεις παντού

(ΦΩΤΟ REUTERSI)

Από χθες το βράδυ παρακολουθούμε μια άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή καταιγίδα και από τα τρία κόμματα ώστε να παρουσιαστεί με κακής ποιότητας μάλιστα επικοινωνιακό τρόπο η “νίκη” που κατήγαγε εις έκαστος στο όνομα του… λαού.

Ας δούμε πρώτα τις δηλώσεις των κομμάτων από τα χείλη είτε των αρχηγών ‘η των εκπροσώπων είτε αμέσως μετά τη σύσκεψη είτε λίγο αργότερα:
Σαμαράς: Μας ζητούν περισσότερη ύφεση απ’ ότι αντέχει η χώρα και παλεύω…
Καρατζαφέρης : ”Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη επανάστασης από εξαθλίωση που θα κατακάψει μετά την Ευρώπη”
Μπεγλίτης: Με την μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού συμφώνησαν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την επιφύλαξή του

Με τις δηλώσεις Σαμαρά-Καρατζαφέρη οι ξένοι κυρίως ανταποκριτές άρχισαν να αναμεταδίδουν “ναυάγιο” στη σύσκεψη. Δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν το… επικοινωνιακό του πράγματος. Μόλις ένα τέταρτο αργότερα ήρθε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού που μιλούσε για συμφωνία σε τέσσερα σημεία επί της αρχής.

Έτσι φάνηκε ότι οι μάχες ήταν … συμφωνία. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει αναφορά σε 13ο και 14ο μισθό και διάσωσή του αφού δεν έπεσε στο τραπέζι ούτε από την τρόικα το τελευταίο 48ωρο.

Άρα διεφάνη ότι η νίκη για την διάσωση δώρων και επιδόματος ήταν μια μάχη στην οποία … παλεύαμε μόνοι μας!

Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε για το επικοινωνιακό αυτό τρικ τις άλλες δυο πλευρές και συμπλήρωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε και επιφυλάξεις για τη μείωση του κατώτατου.

Επί της ουσίας δηλαδή δεν υπήρξε διαφωνία από κανέναν και έτσι πάμε σε μια μείωση για ΌΛΟΥΣ (!) της τάξης του 22% και οι πολιτικοί αρχηγοί επιχαίρουν παρουσιάζοντας ως νίκη τη διάσωση του … 14%, γιατί αυτό είναι το ποσοστό 13ου και 14ου μισθού στο σύνολο των αποδοχών!

Οι αρχηγοί επίσης συμφώνησαν στην “εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων”. Αυτή τη στιγμή οι προτάσεις είναι είτε στο 15% όπως υπάρχει στο σχέδιο Κουτρουμάνη, που θα σημάνει πραγματικές μειώσεις 22% είτε 35% όπως απαιτεί η τρόικα. Ακριβής συμφωνία δεν φαίνεται πως υπάρχει, ωστόσο και εδώ οι μειώσεις είναι δεδομένες. Είτε μπει πλαφόν στα 300 ευρώ όπως ζητά η Ν.Δ. είτε η μείωση είναι τελικά μικρότερη από αυτή που ζητά η τρόικα στο τέλος μένει μόνο η λέξη μείωση και έτσι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι πέτυχε νίκη.

Παράλληλα συμφωνήθηκε και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους που θα σημάνει μεγαλύτερη αιμορραγία για τα Ταμεία που είναι ήδη προβληματικά και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τη βιοσιμότητά τους στο μέλλον και άρα και νέες μειώσεις.

Συμπέρασμα οι χθεσινές… νίκες (που θα συμπληρωθούν με νέες σήμερα) οδηγούν σε μειώσεις 22% στους μισθούς, και ανάλογες στις συντάξεις… Αυτό είναι ήττα για όλους εμάς.

Διαβάστε επίσης:
Απολύσεις και … δώρο οι κομμένοι μισθοί! – Σώζονται 13ος-14ος, έρχονται μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Με 24ωρη απεργία απαντούν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε