weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για την πλήρη κατάργηση του ΚΒΣ

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για την πλήρη κατάργηση του ΚΒΣ | Newsit.gr

Στην επιστολή της, αναφέρει ότι ο ΚΒΣ και ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) αποτελούν ένα γραφειοκρατικό και δυσλειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ουδόλως ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες, αλλά ούτε και στην προσπάθεια των φορολογικών υπηρεσιών για την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι το εμπόριο προτείνει την αντικατάστασή του με εύχρηστες, σύγχρονες, λειτουργικές και πρακτικές εφαρμογές και λύσεις, οι οποίες αναλύονται διεξοδικά.

Ειδικότερα, οι προτάσεις της ΕΣΕΕ είναι οι εξής:

Ο τρόπος φορολογικού ελέγχου των επιχειρήσεων να διεκπεραιώνεται:

– Με τη, μέσω TAXIS, διασταύρωση στοιχείων, των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, την υποβολή κατ’ έτος του πρώτου και τελευταίου Ζ της ταμειακής μηχανής (για ηλεκτρονική διασταύρωση και επαλήθευση του κύκλου εργασιών) και των συγκεντρωτικών καταστάσεων των τιμολογίων.

– Με τον έλεγχο της διακίνησης των αγαθών (αποδείξεις λιανικής- τιμολόγια κλπ).

– Με την αυστηρώς ηλεκτρονική παρακολούθηση, κατά την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ.

– Να γίνεται τακτικός έλεγχος, αν παρατηρείται έστω και μία παράβαση.

Προτείνεται ακόμη:

Αναμόρφωση της συλλογιστικής χαρακτηρισμού των δαπανών ως παραγωγικών. Η καταγραφή των εκπιπτόμενων και μη δαπανών, με την πάροδο των ετών, έχει δημιουργήσει μία τεράστιου μεγέθους λίστα, άρα επιβάλλεται, σε κάθε περίπτωση, να εξετάζεται η παραγωγικότητα των δαπανών με βάση μία περιοριστική καταγραφή και αποσαφήνιση του ορισμού της παραγωγικότητας αυτών.

Καθιέρωση φορολογικού πιστοποιητικού και για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν ελέγχονται υποχρεωτικά από ορκωτούς λογιστές. Οι πιστοποιημένοι λογιστές– φοροτεχνικοί να αναλάβουν την έκδοσή του, με τους όρους και υποχρεώσεις, που διέπουν το πιστοποιητικό, που εκδίδουν οι ορκωτοί λογιστές.

Τα κέρδη, που πραγματικά επενδύονται, να απαλλάσσονται της φορολογίας, ως αφορολόγητο επενδυτικό κεφάλαιο γνωστό και ως «αφορολόγητο αποθεματικό».

Συμβουλευτικός και όχι μόνο κατασταλτικός φορολογικός έλεγχος, με περιορισμό προστίμων και προσαυξήσεων, καθώς και αναστολή ποινικών διώξεων με αυτόφωρη διαδικασία.

Όπως διευκρινίζει η ΕΣΕΕ, η άμεση κατάργηση και αντικατάσταση του ΚΒΣ απαιτεί:

Έναν νέο φορολογικό κώδικα, ο οποίος θα καταγράφει, με απλότητα και σαφήνεια, τις υποχρεώσεις των επιτηδευματιών για τη διακίνηση των αγαθών και την περιγραφή του είδους, έτσι ώστε, αποφεύγοντας τη γραφειοκρατία και την πολυπλοκότητα, να απλοποιηθεί η έκδοσή τους και να διευκολυνθεί ο έλεγχος. Ο έλεγχος της διακίνησης θα έχει ως αποτέλεσμα την κατά ένα μεγάλο ποσοστό περιστολή της φοροδιαφυγής.

Ένα πλαίσιο του τρόπου καταγραφής των οικονομικών δεδομένων σε καταστάσεις εσόδων– εξόδων– απογραφών για τη φορολογία εισοδήματος και ειδικών καταστάσεων, στις οποίες καταχωρούνται οι λοιπές πράξεις, που αφορούν λοιπά αντικείμενα φορολογικού ενδιαφέροντος (π.χ. αποσβέσεις, αυξήσεις κεφαλαίου για τον φόρο συγκέντρωσης, αναπροσαρμογή παγίων, κτλ).

Έναν κανονισμό φορολογικών ελέγχων, με τη δημιουργία ανεξάρτητων ελεγκτικών φορέων, οι οποίοι θα διενεργούν τους παρακάτω ελέγχους:

– Φορολογικός έλεγχος. Όλες οι επιχειρήσεις (εκτός αυτών που τηρούν βιβλία αγορών) θα ελέγχονται ηλεκτρονικά με έναν απλό τρόπο, όπως ισχύει, για τα βιβλία εσόδων– εξόδων. Δηλαδή, θα ελέγχονται οι αγορές, οι δαπάνες και τα έσοδα. Με τον τρόπο αυτό, δεν απαιτούνται εξειδικευμένες ελεγκτικές γνώσεις.

– Έλεγχος οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμών), πραγματοποιούμενος, μέσω της Υπηρεσίας Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), δηλαδή ηλεκτρονική διασταύρωση και έλεγχος των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού για την απεικόνιση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, με σκοπό τη διασφάλιση των τρίτων, έτσι ώστε οι οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

– Διαχειριστικός έλεγχος. Αυτός να γίνεται από ορκωτούς λογιστές και έχει σχέση με τα συμφέροντα των μετόχων.

Μία ηλεκτρονική διαδικασία συναλλαγών και χρήση ηλεκτρονικού χρήματος, μέσω φοροκάρτας. Η χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών φαίνεται ότι διευκολύνει το κράτος και τις τράπεζες, λόγω έλλειψης μετρητών στην αγορά, ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύει τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Την online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για καταβολή ΦΠΑ και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δηλώσεων, καταθέσεων και κύκλου εργασιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΕΕ: Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 701 ευρώ

#TAGS MM