weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Οι πρώτες συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών

Οι πρώτες συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών | Newsit.gr
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν καταρτίστηκε χθες, σε σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων υπουργών, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλο. Ο κατάλογος θα παραδοθεί και στο κλιμάκιο των επιτηρητών του Δ.Ν.Τ. που βρίσκεται στην Αθήνα.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Το Βήμα” στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη ανακοινώθηκε η κατάργηση των 55 Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤοΚΑΑ) σε όλη τη χώρα. «Πρόκειται για υπηρεσίες που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς ποτέ να παραγάγουν έργο» δηλώνει στο «Βήμα» η υπουργός, η οποία αναφέρει ότι στα κέντρα αυτά (τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση παρουσίαζε περίπου ως ΚΕΠ Αγροτών), απασχολούνται συνολικά 403 άτομα, τα οποία θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες, αλλά με διαφορετικό μισθό, ανάλογα δηλαδή με τις απολαβές που θα έχουν οι υπόλοιποι υπάλληλοι της υπηρεσίας όπου πρόκειται να μεταταχθούν.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η μισθοδοσία των 403 υπαλλήλων επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 5,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος λειτουργίας των 55 καταστημάτων ξεπερνά τα 1,4 εκατ. ευρώ. Ο μέσος βασικός μισθός των υπαλλήλων είναι 2.766 ευρώ, όπως αναφέρει η υπουργός, και στα χρήματα αυτά περιλαμβάνονται 14 μισθοί, ανθυγιεινό επίδομα (για το οποίο εξετάζεται με ποια δικαιολογία δόθηκε), οικογενειακό επίδομα κτλ.

 

Τα ΤοΚΚΑ είχε εξαγγελθεί ότι θα λειτουργήσουν το 2005, πλην όμως άρχισαν να λειτουργούν το 2007, αμέσως μετά τις εκλογές. Μέσα σε λίγες ημέρες, όπως αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν βρεθεί τα κτίρια για να στεγαστούν, έγιναν εξπρές αποσπάσεις από όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου για τη στελέχωσή τους, αλλά και νέες προσλήψεις, γεωπόνων, κτηνιάτρων, ιχθυολόγων, δασολόγων κ.λπ. Το περίεργο είναι ότι πολλά κτίρια που βρέθηκαν για να στεγάσουν τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ετοιμόρροπα και απαιτήθηκαν αρκετά χρήματα για την ανακαίνισή τους, καθώς και κονδύλια για λειτουργικά έξοδα, όπως για υπολογιστές, γραφεία, καρέκλες, φωτοτυπικά μηχανήματα κτλ. Κατά τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου τα κέντρα αυτά, τα οποία είχαν ελάχιστη επισκεψιμότητα από αγρότες, χρησιμοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους, αφού πολλές φορές εμφανίστηκαν στην τηλεόραση πολιτικοί να κόβουν κορδέλες και να τα εγκαινιάζουν.

 

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και της πολιτικής της κυβέρνησης για την κατάργηση ή τη συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, η κυρία Μπατζελή προγραμματίζει, με νομοσχέδιο που θα φέρει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, και την κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, που σήμερα απασχολεί 296 υπαλλήλους των οποίων η μισθοδοσία φθάνει τα 8,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Η κυρία Μπατζελή είχε χαρακτηρίσει «νομικά κενές» τις 296 προσλήψεις που είχαν γίνει από τη ΝΔ.

 

Σε συγχωνεύσεις προνοιακών ιδρυμάτων και νοσοκομείων του ΕΣΥ προχωρεί και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε χθες ότι έχει ήδη προτείνει την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας και τη συγχώνευση οκτώ ιδρυμάτων, από τον τομέα της Πρόνοιας, τα οποία είτε είναι «φαντάσματα» είτε υπολειτουργούν. Ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και για ορισμένα μικρά δημόσια νοσοκομεία τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας. «Πρέπει να δούμε κάθε νοσοκομείο τι ανάγκες καλύπτει» δήλωσε η υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές σε προσωπικό. «Θα αξιοποιήσουμε το υπάρχον προσωπικό όσο το δυνατόν καλύτερα» τόνισε. Επίσης, σημείωσε ότι το πρόγραμμα των προσλήψεων θα υλοποιηθεί.

 

 

#TAGS MM