weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Οι Τούρκοι γκρέμισαν εκκλησία 100 ετών γιατί έκοβε την θέα ξενοδοχείου!

Οι Τούρκοι γκρέμισαν εκκλησία 100 ετών γιατί έκοβε την θέα ξενοδοχείου!
Ένα τοπίο κενό άφησαν πίσω τους οι μπουλντόζες στο σημείο όπου για ένα και πλέον αιώνα «στεκόταν» πάνω από το κύμα το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας στη Βοκολίδα επειδή στην περιοχή κτίστηκε παράνομα πολυτελές ξενοδοχείο και η εκκλησία μάλλον κρίθηκε «ενοχλητική».
 
Όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, την ίδια ώρα, καταβάλλονται προσπάθειες για να αποτραπεί η ανέγερση τζαμιού στην αυλή της εκκλησίας της Παναγιάς της Θερμιώτισσας στην κατεχόμενη Θέρμια, ενώ οι προσπάθειες για αναστήλωση του κατεχόμενου μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου καθυστέρησαν επικίνδυνα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει αυτή τη στιγμή με κατάρρευση.
 
Κάποιες πληροφορίες που έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές έφεραν και στην περίπτωση αυτή τις μπουλντόζες να έχουν προχωρήσει στην κατεδάφιση μέρους των κτισμάτων που βρίσκονται γύρω από το ναό, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθούν.
 
Ωστόσο, προκλήθηκε αναστάτωση αφού οι ζημιές που υπέστη η Μονή μετά την τουρκική εισβολή είναι τεράστιες, όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο κοινοτάρχης της Μύρτου, Σάββας Χαρίτου και δύσκολα θα αποκατασταθούν.
 
Όπως ήταν φυσικό βεβαίως, η κατεδάφιση της εκκλησίας της Αγίας Θέκλας στη Βοκολίδα προκάλεσε οργή στις ελεύθερες περιοχές αλλά και αντιδράσεις στα κατεχόμενα, ενώ η αρμόδια Τεχνική Επιτροπή που λειτουργεί στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη αναμένεται ότι θα θέσει και τις τρεις περιπτώσεις προς συζήτηση στην ερχόμενη συνεδρίαση της.
 
Εξάλλου και όπως ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ο κοινοτάρχης της κατεχόμενης Βοκολίδας, Ευάγγελος Κίττος, «μετά από επικοινωνία που είχα τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο όσο και με τον επίσκοπο Καρπασίας, πληροφορήθηκα ότι γίνονται προσπάθειες για διευθέτηση μετάβασης μας στην περιοχή για να δούμε από κοντά την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να προχωρήσουμε και επίσημα σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα».
 
Στις δηλώσεις του ο κοινοτάρχης Βοκολίδας υποστήριξε ότι μέχρι πριν από δέκα ημέρες ο ίδιος επισκέφθηκε το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας και φωτογράφισε την περιοχή, αφού όπως είπε, «Τουρκοκύπριοι φίλοι μας από γειτονικά χωριά μας είχαν ενημερώσει για την ανέγερση του ξενοδοχείου και για τα προβλήματα που δημιουργούσαν κάποιοι επικαλούμενοι την άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόταν το παρεκκλήσι».
 
Ως κονοτάρχης, «σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους αποταθήκαμε στο λεγόμενο δημαρχείο και υποτίθεται ότι είχε συμφωνηθεί να επιδιορθώσουμε κάποιες ζημιές στην εκκλησία για να μην είναι επικίνδυνη, όπως υποστήριζαν οι άνθρωποι του νέου ξενοδοχείου. Προς το σκοπό αυτό μάλιστα αποταθήκαμε και σε κάποιον Ελληνοκύπριο ο οποίος ζει στην Αμερική και προσφέρθηκε να πωλήσει περιουσία του για να μας δώσει τα χρήματα και να καλυφθούν τα έξοδα, και όλα αυτά έγιναν σε συνεργασία πάντα με την Επισκοπή Καρπασίας. Δυστυχώς, και ενώ αυτή η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, μας πήραν από τα κατεχόμενα και μας είπαν ότι στην κυριολεξία μέσα στη νύκτα οι μπουλντόζες μπήκαν και κατεδάφισαν την εκκλησία».
 
«Καταδίκες» και συλλήψεις στα κατεχόμενα
 
Στην κατεδάφιση του παρεκκλησιού της Αγίας Θέκλας στην κατεχόμενη Βοκολίδα, δίπλα από το παράνομο ξενοδοχείο «Η Κιβωτός του Νώε», το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στις 19 Μαϊου επανήλθε χθες Πέμπτη η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», γράφοντας ότι ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, προέβη σε σχετικές δηλώσεις.
 
Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» δεν επικροτεί τέτοια περιστατικά, χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτού του είδους τη συμπεριφορά απέναντι σε έργα πολιτιστικής κληρονομιάς και είπε ότι η λεγόμενη κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την κατεδάφιση του παρεκκλησιού στη Βοκολίδα, παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα και ήδη μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί ένα άτομο το οποίο σχετίζεται με αυτό.|
 
«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, τη στιγμή που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ενέκρινε την άμεση αναστήλωση των έργων που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά και τα οποία έχουν δηλωθεί από την «επιτροπή πολιτιστικής κληρονομιάς» ότι βρίσκονται σε κακή κατάσταση και την ώρα που διεξάγονται εντατικές εργασίες με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από «το νότο και το βορρά»», είπε ο κ. Οζερσάι.
 
Η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμά της γράφει ότι η λεγόμενη Αστυνομία του ψευδοκράτους προχώρησε την Τετάρτη στη σύλληψη του Φατίχ Αχμέτ Ερόλ, ο οποίος φέρεται να είναι το άτομο που με τη χρήση μπουλντόζας κατεδάφισε το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας στην κατεχόμενη Βοκολίδα.
 
Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στο παράνομο επαρχιακό δικαστήριο Αμμοχώστου ο «αστυνομικός ανακριτής», ο Φατίχ Αχμέτ Ερόλ είναι εργάτης στην κατασκευαστική εταιρεία Exsen, η οποία ανέλαβε την ανέγερση του ξενοδοχείου «Η Κιβωτός του Νώε» δίπλα από το παρεκκλήσι.
 
Το λεγόμενο δικαστήριο διέταξε τη διήμερη προσωποκράτηση του Ερόλ.
 
Ο Τουρκοκυπριακός Τύπος ασχολήθηκε την Πέμπτη και με την περίπτωση της Παναγίας στην κοινότητα Θέρμια. Συγκεκριμένα, το «επαρχιακό δικαστήριο Κερύνειας» εξέδωσε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, «δεύτερο απαγορευτικό διάταγμα σχετικά με την ανέγερση τεμένους στην αυλή της εκκλησίας».
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», το «διάταγμα» εξεδόθη μετά την υποβολή παραπόνου από μέρους της διεύθυνσης του ξενοδοχείου Αλτίνκαγια, το οποίο δραστηριοποιείται σε γειτονικό από την εκκλησία χώρο.
 
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Φαχρί Οτσιούογλου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ανέφερε ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται στην ανέγερση του τεμένους αλλά είναι εναντίον του χώρου που επιλέγηκε για την ανέγερσή του, καθώς από απόψεως τουρισμού ο χώρος δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο.
 
Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Χαβαντίς» σε παραπολιτικό σχόλιό της γράφει ότι τον τελευταίο καιρό επιταχύνθηκε η παραχώρηση γης σε χωριά για ανέγερση τεμενών.
 
Ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Μορεκέτ, ο οποίος υπογράφει το σχόλιο, γράφει ότι έχει παραχωρηθεί γη στον Άγιο Σέργιο για ανέγερση τεμένους και διερωτάται αν στο χωριό αυτό δεν υπάρχει τέμενος.
 
 
 

#TAGS MM