Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Οι Τούρκοι προκαλούν και την νύχτα στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι προκαλούν και την νύχτα στο Αιγαίο
Πρόκληση με νυχτερινές πτήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο μετά από αρκετά χρόνια. Τότε τα είχε αποκρύψει η κυβέρνηση της ΝΔ.
Προβληματίζει το ελληνικό Πεντάγωνο η ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο, παρά την μείωση, σχεδόν στο μισό, του αριθμού των εισερχομένων τουρκικών αεροσκαφών στο FIR Aθήνας απο τις αρχές Οκτωβρίου.
 
Μετά την επαναφορα από τους τουρκους πιλότους των εμπλοκών (εικονικών αερομαχιών) που ειχαν σταματήσει για ενα και πλέον έτος, 6 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν γυρω από την Λέσβο το βράδυ της Τρίτης (από τις 20.13 έως τις 20.22).
 
Τέτοιες νυχτερινές προκλήσεις είχαν να γίνουν από το 2006-7 και το 2004. Τότε μάλιστα τα προκλητικά περιστατικά είχαν αποκρυφτεί από την κυβέρνηση της ΝΔ και είχαν αποκαλυφθεί από τις εφημερίδες.
 
Οι τουρκοι μειωσαν περίπου στο μισό τα εισερχόμενα στο FIR Aθηνας αεροσκάφη – από συνήθως 12 σε 6 – μετα την συναντηση του υπουργου Αμυνας Π.Μπεγλίτη με τον Τούρκο ομόλογό του κ Ι. Γιλμάζ στην Αττάλεια της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου, όπου ο πρωτος ειχε θέσει με έμφαση το θεμα των προκλησεων και τους κινδύνους που ενέχουν.
 
Η παρέμβαση του κ. Μπεγλίτη ειχε γινει με έμφαση καθώς οι τουρκοι πιλοτοι ειχαν αρχισει, 15 ημερες πριν, να αντιδρούν κατα την διαδικασια αναγνώρησης – αναχαίτησης και να προκαλουν εμπλοκές. Στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει βεβαιότητα οτι οι εμπλοκες προκαλόυνται βάσει κεντρικής οδηγίας ωστοσο το όλο σκηνικό με τα νέα στοιχεία αξιολογείται ακόμη.
 
Σήμερα μπηκαν στο FIR Aθηνας μονο 2 εναερια μεσα – ενα ναυτικης συνεργασίας και ενα ελικόπτερο. Πριν αναχαιτιστούν έκαναν 2 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου..
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε