Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Οι βασικές αρχές του σ/ν που αφορά στη διά βίου μάθηση

Οι βασικές αρχές του σ/ν που αφορά στη διά βίου μάθηση

Η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε οποιαδήποτε ηλικία στη ζωή του ανθρώπου είναι ένας σημαντικός τομέας ο οποίος προωθείται με το νομοσχέδιο που αφορά στη διά βίου μάθηση και απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με το χαρακτηριστικό τίτλο «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου.
 
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, για πρώτη φορά προβλέπεται η συγκρότηση και η διαρκής επικαιροποίηση Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και αντιστοίχισή του με το ευρωπαϊκό, έτσι διασφαλίζεται η δυνατότητα αναγνώρισης της μη τυπικής εκπαίδευσης και μάθησης, ενω θωρακίζεται ο εργαζόμενος απέναντι στον ανταγωνισμό.

Το παράδειγμα που δίδεται από τη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται σε ένα μάγειρα με συγκεκριμένα χρόνια προϋπηρεσίας: θα μπορεί να υποβάλει φάκελο με τα προσόντα του σε κλαδική επιτροπή αξιολόγησης η οποία θα τον εξετάζει σε σύγκριση με το αντίστοιχο επαγγελματικό προσόν.

Αν η επιτροπή κρίνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις θα του χορηγεί επάρκεια και θα τον κατατάσσει σε κάποιο απο τα επίπεδα του εθνικού πλαισίου προσόντων και κατ’ επέκταση του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων. Αν η επιτροπή κρίνει ότι χρειάζεται κάτι πρόσθετο για να βελτιώσει τη θέση, όπως π.χ. ξένη γλώσσα ή επιπλέον μήνες επαγγελματικής εμπειρίας, θα ζητεί από τον αιτούντα τα περαιτέρω. Ο μάγειρας επαναϋποβάλλει το φάκελό του και η επιτροπή αποδέχεται τις βεβαιώσεις, του χορηγεί επάρκεια και τον κατατάσσει σε ένα από τα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και κατ’ επέκταση του επαγγελματικού πλαισίου.

Με την υλοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου, ευνοείται ακόμη και η απόκτηση νέου επαγγέλματος, ενώ θα αναπτυχθούν οι τοπικές αγορές και θα δοθεί διέξοδος σε ανέργους, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε