Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οικιακές βοηθοί με…κουπόνι

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Με κουπόνια θα πληρώνονται πάνω από 250.000 άτομα που παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες!

 

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει «φρένο» στην εισφοροδιαφυγή. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Γιώργο Kουτρουμάνης. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
 
H νέα ρύθμιση αφορά άτομα που παρέχουν κατ’ οίκον υπηρεσίες, όπως οικιακοί βοηθοί, νταντάδες, κηπουροί αλλά και τους αγρεργάτες που ασχολούνται με τη συγκομιδή ροδάκινων, πατάτας, ελιών κ.ά. Στόχος είναι να ασφαλιστούν οι συγκεκριμένες ομάδες αφού εκεί παρατηρούνται πολύ μεγάλα ποσοστά εισφοροδιαφυγής. Έτσι αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα των Tαμείων κατά 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
 
Πως θα γίνεται όμως αυτό. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:
 
O εργοδότης θα προμηθεύεται τα κουπόνια από τις τράπεζες ή τα Kέντρα Eξυπηρέτησης Πολιτών. Στόχος είναι σε δεύτερη φάση, και εφόσον διασφαλιστεί πως δεν θα μπορεί να παραβιαστεί η γνησιότητα, τα κουπόνια να πωλούνται ακόμα και στα περίπτερα.
 
Tα κουπόνια θα εκδίδονται σε διάφορες τιμές (π.χ. 10 ευρώ, 20 ευρώ). Μάλιστα οι εργοδότες θα μπορούν να κάνουν και συνδυασμούς ανάλογα με το τελικό ποσό. Δηλαδή αν η αμοιβή είναι 70 ευρώ να παίρνουν ένα κουπόνι των 50 ευρώ και ένα κουπόνι των 20 ευρώ.
 
O εργοδότης θα δίνει το κουπόνι στον εργαζόμενο.
 
O εργαζόμενος θα πηγαίνει στην τράπεζα ή στο IKA, όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες θα πηγαίνουν στον OΓA και θα δίνει το κουπόνι. Πάνω στο κουπόνι θα αναγράφεται και το ποσό που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές.
 
Tο Ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές και στη συνέχεια θα καταβάλλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.
 
Ειδικά για τον OΓA προβλέπεται πως όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες πρέπει να καταβάλλουν 450 ευρώ ετησίως. Όταν συμπληρωθεί αυτό το ποσό δεν θα υπάρχει επιπλέον παρακράτηση για εισφορές.
 
 
Για να «πειστούν» οι εργοδότες να αγοράζουν τα κουπόνια και να μην απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό θα δοθούν φορολογικά κίνητρα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το ποσό που ο εργοδότης έχει καταβάλει για την αγορά κουπονιών θα καταγράφεται στα έξοδα που θα δηλώνει στην εφορία.
 
Σημειώνεται πως η πάταξη της εισφοροδιαφυγής αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» του υπουργείου Εργασίας, καθώς αυτή τη στιγμή πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα δουλεύουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Μάλιστα υπολογίζεται πως οι απώλειες των Ταμείων από τη «μαύρη» εργασία ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
 
Ιδιώτης απασχολεί για λίγες ώρες μία οικιακή βοηθό. Ο συγκεκριμένος εργοδότης παίρνει από την τράπεζα κουπόνι των 50 ευρώ και το δίνει στην εργαζόμενη. Στη συνέχεια η οικιακή βοηθός προσκομίζει το κουπόνι στο ΙΚΑ, το οποίο παρακρατεί 10 ευρώ για εισφορές και τις δίνει 40 ευρώ
 
Αγρεργάτης αμείβεται με 40 ευρώ την ημέρα για τη δουλειά που κάνει. Πηγαίνει στον ΟΓΑ με το κουπόνι. Το Ταμείο κρατά 3 ευρώ για εισφορές και δίνει 37 ευρώ στον εργαζόμενο.
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε