Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Οικονομικά ασύμφορα και επικίνδυνα για την υγεία το 68% των δημόσιων κτιρίων

Οικονομικά ασύμφορα και επικίνδυνα για την υγεία το 68% των δημόσιων κτιρίων

 Από το σύνδρομο των “άρρωστων” κτιρίων “πάσχουν” στην πλειοψηφία τους τα δημόσια κτίσματα στην Ελλάδα καθώς το 68% αυτών έχει κτιστεί πριν από το 1979, οπότε συντάχθηκε στη χώρα μας ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα σε χώρους εργασίας, σχολεία και γραφεία, καθώς η έλλειψη αερισμού δημιουργεί συνθήκες που ξεπερνούν τα όρια υγιούς χρήσης τους.

Τα παραπάνω ανέφερε η μηχανολόγος μηχανικός Ευφροσύνη Γιαμά, μιλώντας σε συνάντηση ενημέρωσης για το Σύμφωνο των Δημάρχων, μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει στόχο την κινητοποίηση των Δήμων για την υιοθέτηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με την κ. Γιαμά, η εικόνα των δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα είναι ενεργειακά άσχημη, καθώς τα περισσότερα κτίστηκαν προτού συνταχθεί ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης, ενώ μετά την πρώτη νομοθεσία, που υιοθετήθηκε το 2010, σταμάτησε η ανοικοδόμηση λόγω οικονομικής κρίσης. Έτσι, σήμερα, αφού δεν χτίζονται κτίρια με τα νέα νομοθετικά δεδομένα στον τομέα της ενέργειας, η μοναδική λύση είναι να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα θερμικών απωλειών το χειμώνα, αδυναμίας ψύξης το καλοκαίρι, υψηλού ενεργειακού κόστους και ποιότητας του αέρα προωθείται μια σειρά από παρεμβάσεις που θα έχουν επιπλέον οφέλη και οικονομικά και περιβαλλοντικά. Στις παρεμβάσεις αυτές που προτείνουν οι ειδικοί, στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων, περιλαμβάνονται οι μονωτικές ενέργειες στο εξωτερικό κέλυφος των κτιρίων, η τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού και αερισμού, η ηλιοπροστασία τους ώστε να βελτιώνεται η θερμική άνεση στους εσωτερικούς χώρους, η αλλαγή κουφωμάτων, η τοποθέτηση αυτοματισμών και “έξυπνων” μετρητών ενέργειας, η φύτευση των στεγών ακόμη και η χρήση ανεμογεννητριών στις οροφές.

“Σήμερα, τα δημόσια κτίρια καταναλώνουν 180 κιλοβατώρες το τετραγωνικό μέτρο κάθε χρόνο, με αυξομειώσεις ανάλογα με το μέγεθος και την παλαιότητα, τη στιγμή που με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις μπορούμε να εξοικονομήσουμε τουλάχιστον το 30% της ενέργειας που δαπανάται” πρόσθεσε η κ. Γιαμά.

Σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, στο Σύμφωνο των Δημάρχων συμμετέχουν οι Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Χαλκηδόνας, ενώ πρόσφατα τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Ευόσμου – Κορδελιού, Ωραιοκάστρου και Συντικής έλαβαν αποφάσεις για την προσχώρηση σε αυτό.

“Το μεγάλο πλεονέκτημα όσων συμμετέχουν στην σχετική πρωτοβουλία είναι η δυνατότητα απευθείας υποβολής προτάσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας” τόνισε ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Γιάννης Μπίκος. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι στον σχεδιασμό του Δήμου περιλαμβάνονται η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με λαμπτήρες οικονομίας σε κάθε σημείο του δικτύου δημοτικού φωτισμού, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και καυστήρων με πέλλετ σε σχολεία και δημοτικά κτίρια, αλλά και η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων στα δημοτικά γυμναστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο σφυρί βγάζει 28 δημόσια κτίρια το ΤΑΙΠΕΔ – Πωλείται και η ΓΑΔΑ! Όλη η λίστα!

Τα νεόδμητα κτίρια θα απορροφηθούν περίπου σε 20 χρόνια

Παράταση έως 31 Μαΐου για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων

Μειώνουν τα πρόστιμα και αυξάνουν τις δόσεις για τα αυθαίρετα!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε