Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Όλες οι τελικές αλλαγές για το χαράτσι στα ακίνητα – Ποιοί θα εξαιρεθούν και πώς

– Στις 31 Μαρτίου θα υπολογιστούν τα λάθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μετά θα γίνει συμψηφισμός
– Εξαιρούνται από το τέλος οι κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείων και κάμπινγκ
– Μειωμένο τέλος εφαρμόζεται για τα επαγγελματικά ακίνητα μεγάλου εμβαδού
– Ο έφορος θα αποφασίζει τη διακοπή ή όχι του ρεύματος

Με εντολή των εφοριών θα γίνεται η απαιτούμενη μείωση στο χαράτσι των ακινήτων για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ η πληρωμή του φόρου για το 2012 θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις μέσω και πάλι της ΔΕΗ, όπως προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρχουν λάθη στο χαράτσι για τα ακίνητα, αυτά θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά και στις 31 Μαρτίου του νέου έτους θα γίνει ο απαραίτητος συμψηφισμός έτσι ώστε η διαφορά να επιστραφεί στον φορολογούμενο με τον επόμενο λογαριασμό.

Πάντως, για τη μείωση του ειδικού τέλος αναμένεται να υπάρξει υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν στις εφορίες και οι οποίες θα εισηγούνται στον προϊστάμενο της εφορίας εάν κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτων πρέπει να έχει μείωση φόρου ή πλήρη απαλλαγή.

Σε αυτές μάλιστα τις επιτροπές θα υπάρχουν κατά πάσα πιθανότητα εφοριακοί και υπάλληλοι του δήμου και όχι αστυνομικοί όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Το τέλος του 2012 επιβάλλεται στα ακίνητα που θα ηλεκτροδοτούνται την 31η Μαρτίου του 2012 αντί στις 28 Απριλίου του 2012 που προέβλεπε αρχικά ο νόμος και βαρύνει τον κύριο ή τον επικαρπωτή.

Εξαιρούνται από το τέλος οι κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείων και κάμπινγκ που αφορούν στους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται στο 35% της συνολικής επιφάνειας της επιχείρησης.

Μειωμένο τέλος εφαρμόζεται για τα επαγγελματικά ακίνητα μεγάλου εμβαδού. Για ακίνητα με εμβαδόν άνω των 1.000 τ.μ. το τέλος υπολογίζεται με μειωμένο συντελεστή κατά 30% για το άνω των 1.000 τ.μ. τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα του ακινήτου.

Σε περισσότερες δόσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το ειδικό τέλος ακινήτων τα νοικοκυριά που έχουν ήδη προχωρήσει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς παρόχους και πληρώνουν σε δόσεις το ρεύμα. Εάν το τέλος δεν πληρωθεί εντός 4 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας εξόφλησης του λογαριασμού, οι ΔΟΥ αναλαμβάνουν να εισπράξουν τις οφειλές επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, μισθωμάτων).

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

Διευρύνεται ο αριθμός των ευπαθών ομάδων που καταβάλλουν μειωμένο τέλος ακινήτων (0,5 ευρώ/τ.μ.). Εντάσσονται και:

Πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία από 80% και άνω. Πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN από 67% και άνω.

Ο μειωμένος συντελεστής του τέλους εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα στον/στη σύζυγό του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.

Για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Η έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος και η εκτέλεση της εντολής διακοπής μπορεί να αναστέλλονται με πράξη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., η οποία είναι αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος, στις εξής περιπτώσεις:

– Αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους.
– Αν ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του και διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους στις προθεσμίες που προβλέπονται θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά.

Αποκλειστικά ο έφορος θα αποφασίζει αν θα αναστέλλεται η διακοπή του ρεύματος για τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το «χαράτσι». Υστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, ο έφορος (και όχι τριμελής επιτροπή όπως προέβλεπε η εγκύκλιος του υπουργείου) θα είναι αρμόδιος για να διαπιστώσει εάν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το χαράτσι μέσω ΔΕΗ σε 5 δόσεις

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το χαράτσι στα ακίνητα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε