Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Όλο και περισσότεροι Έλληνες… αυτοαμύνονται

Όλο και περισσότεροι Έλληνες… αυτοαμύνονται

Λίγο η μόδα, λίγο η ανάγκη για ισορροπία και… πολύ η ανασφάλεια λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας, όλο και περισσότεροι  Έλληνες στρέφονται στις πολεμικές τέχνες.

Από τα “κλασσικά” καράτε, τζούντο, κουνγκ φου και αϊκίντο, οι σχολές πολεμικών τεχνών έχουν περάσει στο εβραϊκό κραβ μαγκά, προσφέροντας σε ανθρώπους που δεν είναι ανάγκη να έχουν την τέλεια φυσική κατάσταση, τρόπους να έχουν διαύγεια πνεύματος αλλά και τον τρόπο να προστατευτούν από επιθέσεις. Το δε κοινό τους αυξάνεται και πληθύνεται, όπως αναφέρουν δάσκαλοι πολεμικών τεχνών στο “ΒΗΜΑ”. Αυτή τη στιγμή μάλιστα οι ασκούμενοι ξεπερνούν τους 60.000-65.000. 

Όπως λένε οι εκπαιδευτές, οι ηλικίες γύρω στα 30 έρχονται στις σχολές πολεμικών τεχνών, για να είναι έτοιμοι για ενδεχόμενο επίθεσης, Αυτοί που είναι κοντά στα 40 πάλι ψάχνουν τρόπους για διαχείριση του άγχους και για ψυχική ισορροπία. Πάντως, ο εκπαιδευτής Π. Άγριος που μιλά στην εφημερίδα αποκαλύπτει ότι τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται να μάθει πολεμικές τέχνες, αφού δέχτηκαν ή γιατί φοβούνται ότι θα δεχτούν κάποια επίθεση.

Στα μεγάλα “συν” των πολεμικών τεχνών είναι ότι δεν είναι ανάγκη να έχουμε άριστη φυσική κατάσταση για να τις διδαχτούμε και μάλιστα καλά, ούτε να είμαστε ιδιαίτερα σωματώδεις. Άλλωστε, όπως λέει ο κ. Άγριος η λογική των πολεμικών τεχνών είναι να χρησιμοποιούμε την ενέργεια του αντιπάλου εναντίον του.

Αυτό που απαιτείται όμως είναι πειθαρχία και αυτοσυγκέντρωση. “Ο μαθητής μαθαίνει να χρησιμοποιεί χέρια και πόδια χωρίς να επιφέρει χτυπήματα, αλλά “μπλοκάροντας” τον αντίπαλο. Οι κινήσεις είναι απλές και στοχεύουν στην εξουδετέρωσή του” τονίζει ο κ. Αγριος.

Πέραν των γνωστών μορφών πολεμικής τέχνης, υπάρχουν και “νέες εισαγωγές” όπως το εβραϊκό κραβ μαγκά – μία τεχνική αφοπλισμού. Ο εκπαιδευτής Γ. Παπαβλαχόπουλος αναφέρει: “Ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει να αμύνεται και να εξουδετερώνει επιθέσεις με μαχαίρι, πιστόλι ή κλομπ και λοστό. Η γνώση κάποιας άλλης πολεμικής τέχνης δεν είναι προαπαιτούμενο, καθώς οι βασικές κινήσεις δομούνται στο τρίπτυχο: έξοδος από το άμεσο πεδίο επίθεσης- λαβή στο χέρι του επιτιθέμενου ή σε βασικές περιοχές του σώματος αφοπλισμός και εξουδετέρωση”. Ο ίδιος προσθέτει ότι μέσα σε ένα με ενάμιση χρόνο ο μαθητής κατέχει πλέον τα βασικά για να αντιμετωπίσει όποιαδήποτε επίθεση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε