Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με το νέο σ/ν

Ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με το νέο σ/ν

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ που φέρνει μεγάλες αλλαγές στη δημόσια υγεία, μετά την παρουσίασή του στο υπουργικό συμβούλιο. Στόχος η ψήφιση ως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, θα λειτουργούν στο εξής απογευματινά ιατρεία στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας, αλλά και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο θεσμός αυτός υπήρχε και σε παλιότερα νομοσχέδια και είχε εφαρμοστεί, αλλά με το νέο επεκτείνεται και διαφοροποιείται. Στα απογευματινά ιατρεία θα γίνονται στο εξής και εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ ακόμη και οι πανεπιστημιακοί γιατροί είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τους ασθενείς και να λειτουργούν το ιατρείο. Σύμφωνα με το σ/ν οι πανεπιστημιακοί γιατροί που ανήκουν στο ΕΣΥ από 1/1/2011 δεν θα επιτρέπεται να διατηρούν προσωπικά ιατρεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Υγείας, καταγράφηκαν 18 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο στις μονάδες υγείας από τις οποίες 12,5 αφορούσαν τα νοσοκομεία και 12 εκατ. από αυτές τα πρωινά ιατρεία.

Εκτιμάται ότι εξοικονομήθηκαν για το σύστημα υγείας 40 εκατομμύρια ευρώ από τις 500.000 επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων. Γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να επεκτείνει το θεσμό των απογευματινών ιατρείων, καθώς πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό θα διπλασιάσει ή και θα τριπλασιάσει τα έσοδα των νοσοκομείων. Ο λόγος που τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων θα κάνουν και εργαστηριακές εξετάσεις είναι για να ανακοπεί η μεγάλη σπατάλη των ταμείων προς τα ιδιωτικά κέντρα για εξετάσεις και διαγνώσεις.

Δίνονται επίσης κίνητρα για την κάλυψη των αναγκών της περιφέρειας, με προκήρυξη θέσεων σε ανώτερη βαθμίδα μετά από δύο άγονες προκηρύξεις, προσαύξηση μισθού κατά 10%, μοριοδότηση για κατάληψη νέας θέσης του ιατρού μετά από 5ετή παραμονή. Σε ό,τι αφορά τα κενά σε προσωπικό, εκτός από τα κίνητρα για την κάλυψη των απομακρυσμένων περιοχών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, η υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως οι προσλήψεις στο ΕΣΥ θα επιταχυνθούν μέσω ΑΣΕΠ.

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η μετατροπή του χαρακτήρα κάποιων μικρών νοσοκομείων και ρυθμίζεται το θέμα των εφημεριών, καθώς προβλέπεται μηνιαία αποζημίωση ανά νοσοκομείο. Αν απαιτούνται περισσότερες εφημερίες κατά περίπτωση θα πρέπει να τις καλύπτει το νοσοκομείο με δικά του κονδύλια.

Τα απογευματινά ιατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια των νοσοκομείων θα έχουν δυνατότητα να συνεργάζονται με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σε περίπου 25 μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά και σε πέντε-έξι πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ σιγά-σιγά θα επεκταθεί στο σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Παπανδρέου στο υπουργικό: “Η μάχη είναι να αποφύγουμε τη χρεοκοπία”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε