weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση πρωθυπουργού τρόικας – Νέο ναυάγιο στη συνάντηση με τον Κουτρουμάνη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση πρωθυπουργού τρόικας – Νέο ναυάγιο στη συνάντηση με τον Κουτρουμάνη

Χωρίς αναφορές στα θέματα της μείωσης των κατώτερων αμοιβών και των 13ου και 14ου μισθού ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το ανώτερο κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών.

 Κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εργασίας ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η  τρόικα επιμένει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού απάντησε “ουδέν σχόλιον”.

    Η σημερινή συνάντηση, στην οποία εκτός του Υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος οι δυο Γενικοί γραμματείς ‘Αννα Στρατινάκη και Αθηνά Δρέττα και υπηρεσιακοί παράγοντες, επικεντρώθηκε στις προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προτάσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών κομμάτων.

    Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, με τις εξής προϋποθέσεις:

    – Τη χρήση, από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας

    – Την καταβολή των εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος

    – Τη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.

    Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να τους δοθεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο όχι μόνο για το 2012, το οποίο έχει ήδη καταρτισθεί από το υπουργείο Εργασίας αλλά και για τα επόμενα χρόνια ως το 2015.

    Στο σχέδιο θα πρέπει να αναφέρονται τεκμηριωμένες προβλέψεις για τα μεσομακροπρόθεσμα αποτελέσματα του συγκεκριμένου μέτρου αλλά και όλων των μέτρων που προτείνονται, στη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εισφορές και μισθοί, καθώς και οι συνέπειες στα δημοσιονομικά μεγέθη, (φόροι και εισφορές).

    Η τρόικα επιμένει στην πραγματική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την οποία θεωρεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

H τρόικα έθεσε εκ νέου στο τραπέζι:

* Τη μείωση του κατώτερου μισθού. Ο δανειστές επεσήμαναν πως για να γίνει ανταγωνιστική η χώρα μας θα πρέπει οι μισθοί να προσεγγίσουν αυτούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Μάλιστα υπήρξε αναφορά και στις ανατολικές χώρες, που «είναι δίπλα και συνεπώς ανταγωνίζονται με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής».

* Την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού.

* Το «πάγωμα» των αυξήσεων και των ωριμάνσεων που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις.

* Την ανατροπή των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.

* Την κατάργηση της μετενέργειας, καθώς σήμερα οι κλαδικές συμβάσεις ισχύουν για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους.

* Την αλλαγή του πλαισίου προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ώστε αυτό να γίνεται μόνο με κοινή απόφαση εργοδοτών και εργαζομένων.

* Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

* Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Για το λόγο αυτό θα γίνουν συναντήσεις αύριο, ενδεχομένως και το πρωί της Δευτέρας, της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Εργασίας ‘Αννας Στρατινάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της >. Η επόμενη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου με το ανώτερο κλιμάκιο, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη.

 Η διαπραγμάτευση γίνεται βήμα βήμα και αυτό είναι κατ’ αρχήν θετικό τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας και σημειώνοντας, ότι θα πρέπει >, να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, όσο γίνεται νωρίτερα.

    Παράλληλα επισημαίνουν, ότι η κυβέρνηση υποστηρίζεται από τρία κόμματα και τα υπουργεία που συζητούν με την > εξετάζουν μεν το σύνολο των θεμάτων αλλά τον τελικό ρόλο και λόγο για τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων έχει ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Αργότερα απόψε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με τους τεχνικούς συμβούλους των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα που θα εξετάσει μέτρα για την επικουρική ασφάλιση.

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους ήταν οι εκπρόσωποι της τρόικας στην συνάντηση τους με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου όσο αφορά τα εργασιακά, τα μισθολογικά και τις επικουρικές συντάξεις, διαβεβαίωσαν ωστόσο ότι δεν υπάρχει θέμα ορισμού επιτρόπου για την χώρα μας.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου τους κάλεσε να κατανοήσουν την πολίτικη και οικονομική πραγματικότητα της χωράς και να ανταποκριθούν αναλόγως στο πλαίσιο αυτό, ενώ τους ζήτησε να σεβαστούν τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων επισημαίνοντας από την πλευρά του, επικαλούμενος σχετικές μελέτες, ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας δεν συνδέεται με το μισθολογικό κόστος. Για την επανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών επανέλαβε την θέση του για κοινές μετοχές με ψήφο.

ενώ στις 18:00 ξεκίνησε η συνάντηση τους με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο του. Στις 20:00 οι τροικανοί θα πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο στόχαστρο και οι ΔΕΚΟ – Περικοπές μισθών και πάγωμα ωριμάνσεων

Απολύσεις στα υπουργεία για να επιτευχθεί ο στόχος της αποχώρησης 150.000 υπαλλήλων

Η συνέντευξη του Λ. Παπαδήμου στο Reuters

Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών – Θα ζητήσει δεσμεύσεις ο Παπαδήμος για τα μέτρα της τρόικας

Η Γερμανία θέλει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε Ευρωπαίο επίτροπο ως αντάλλαγμα το πακέτο των 130 δισ.

Εκβιάζουν για να κλείσει το PSI ζητώντας σκληρά ανταλλάγματα – Eπιμένουν στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού

Μεγάλη πρόοδος για το PSI αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και το Σάββατο

#TAGS MM