Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ομάδα “ράμπο” και στην είσπραξη προστίμων για τα αυθαίρετα;

Μια ομάδα “ράμπο” ετοιμάζει η κυβέρνηση για να μπορέσει να εισπράξει αποτελεσματικά και γρήγορα τα πρόστιμα και τα τέλη για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους. Ψάχνει επειγόντως έσοδα!

Μηχανισμό αποτελεσματικής είσπραξης των προστίμων και των τελών που επιβάλλονται από τις πολεοδομίες στα αυθαίρετα και στους ημιυπαίθριους χώρους αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποκλείει το ενδεχόμενο μαζικής νομιμοποίησης αυθαιρέτων, όπως τόνισε στη Βουλή και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.
 
Ωστόσο θα εξαπολύσει κυνήγι για να αυξήσει τα έσοδα από τους ημιυπαιθρίους, από τα πρόστιμα ανέγερσης και τα τέλη διατήρησης των αυθαιρέτων. Στον νέο προϋπολογισμό η τρόικα έχει ζητήσει να υπολογιστεί ένα κονδύλιο ύψους 5 δισ. ευρώ από αυτά τα πρόστιμα. Το οικονομικό επιτελείο όμως έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα τέλη για τους ημιυπαίθριους χώρους που εισπράττονται μέσω των υπηρεσιών των νομαρχιών με αποτέλεσμα μεγάλη υστέρηση εσόδων το 2010.

Επιπλέον στον ήδη προβληματικό αυτόν μηχανισμό των νομαρχιών θα προστεθεί από την 1.1.2011 και η διοικητική αναταραχή με τη σταδιακή μεταφορά των πολεοδομιών και περίπου 3.000 εργαζομένων σε αυτές στην αρμοδιότητα των δήμων του «Καλλι κράτη», οι οποίοι το ίδιο διάστημα θα ανασυντάσσονται σε διάφορα επίπεδα.

 
Είναι προφανές ότι η είσπραξη των προστίμων δεν μπορεί να ανατεθεί σε υπηρεσίες με διοικητικά και ουσιαστικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτόν αναζητείται μια άλλη μέθοδος είσπραξης των πρόσθετων εσόδων καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για αστοχίες στον προϋπολογισμό του 2011.
 
Προς το παρόν δεν έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα σενάρια καθώς στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν τις αιτίες της καθυστέρησης προκειμένου να αποφασίσουν ποιος είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος είσπραξης των εσόδων. Ανάλογοι προβληματισμοί υπάρχουν και για την περαίωση, ένα μέτρο που αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη για την υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ζητήθηκε από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να διευκρινίσει ποιος θα έχει τη ευθύνη για την είσπραξη των εσόδων από την περαίωση, οι εφορίες ή το υπουργείο Οικονομικών καθώς το σύστημα των εφοριών αποδείχθηκε αναποτελεσματικό
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε