Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ομηροι της ανεργίας οι κάτοικοι της Κομοτηνής και της Ροδόπης

Ομηροι της ανεργίας οι κάτοικοι της Κομοτηνής και της Ροδόπης

Έπρεπε να φτάσει ένας άνθρωπος στα όρια του και να αρχίσει να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον πρώην συναδέλφων του για να στρέψουμε το βλέμμα μας στον βορρά και να δούμε την αλήθεια κατάματα.

Τα στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς για την ανεργία στους δυο αυτούς νομούς κόβουν τα γόνατα και δείχνουν πόσο αφημένη στην τύχη της είναι αυτή η χώρα που έχει χορτάσει από παχιά λόγια.

Η Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής είναι Βιομηχανική μόνο κατ’ όνομα!

Όπως δήλωσε στο Newsit ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της περιοχής Παντελής Μαγαλιός, το 2003 υπήρχαν 99 εργοστάσια και αυτή την στιγμή λειτουγούν μόνο 8!

Το 2003 εργάζονταν στα εργοστάσια της περιοχής 17.000 άνθρωποι και σήμερα 900.

Αλλά και ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται είναι αποκαρδιωτικός:

Μισθοί των 300 ευρώ το μήνα και όχι πάντα στην ώρα τους και διήμερη εργασία.

Στην Ροδόπη τα πράγματα είναι εξίσου απογοητευτικά.

Ανεργία στο 40%.  Στις Σάππες τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο του νομού Ροδόπης η ανεργία πλησιάζει το 45%. Ο πυλώνας που στήριξε την ανάπτυξη της Κομοτηνής και την εργασία, η οικοδομή, σήμερα είναι ημιθανής. Κανείς δεν χτίζει με ό,τι σημαίνει αυτό και για τα συναφή με την οικοδομή επαγγέλματα. Από την άλλη δραματική είναι η κατάσταση και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία που δίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αργύρης Αργυρόπουλος είναι απογοητευτικά.

Το επιμελητήριο έχει 6300 άτομα δύναμη. Μόνο μέσα στο 2010 500 άτομα τουλάχιστον έκαναν διακοπή και χάθηκαν 700 θέσεις εργασίας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η πτώση του τζίρου φτάνει στο 40% και η πτώση των κερδών στο 50%. Οι μικρομεσαίοι δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, και αν κάποιος τα καταφέρει τότε τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά. Οι μισοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές. Στη Ροδόπη 2400 μικρομεσαίοι έχουν κάνει “στάση πληρωμών” στον ασφαλιστικό τους φορέα γιατί πολύ απλά δεν έχουν. Οι ελπίδες τους για να κρατηθούν είναι στην χρηματοδότηση που υποσχέθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έληξε το θρίλερ στην Κομοτηνή – Σώοι οι όμηροι

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε