Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Onalert: Όλη η αλήθεια για το “ναυάγιο” με τα Απάτσι

Δείχνουν Βενιζέλο, αλλά και πιέσεις από τους αμερικανούς,για το “ναυάγιο” της υπόθεσης των ελικοπτέρων Apache-64A.

Αξιωματούχος που έχει παρακολουθήσει από πολύ κοντά όλη την υπόθεση και τις διαπραγματεύσεις πληροφόρησε το Onalert για όλη την εξέλιξη της υπόθεσης με χρονολογική σειρά.

Παρά το γεγονός ότι η ενημέρωση ήταν “στρατιωτικού” χαρακτήρα με αποφυγή οποιουδήποτε σχολιασμού ή αιχμής,προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο προηγούμενος ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλος ,απέφυγε να κλείσει την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων,αν και στις συναντήσεις που είχε με δύο αμερικανούς πρέσβεις (Σπέκχαρντ-Σμίθ) δεν είχε εκφράσει κάποια ουσιαστική διαφωνία.

Πως εξελίχθηκαν τα πράγματα στην υπόθεση του εκσυγχρονισμού που τελικά δεν προχώρησε,σύμφωνα με τη πηγή του Onalert:

• Δεκέμβριος 2009

Πρόταση ΓΕΣ για αναβάθμιση 20 Ε/Π με κόστος 830 εκ. $ περίπου (τιμές 2008. Τα Ε/Π είχαν κόστος αγοράς το 2003 671 εκ. $). Τιμή αγοράς 20 νέων περίπου 1,2 δις $. Δεν υπήρχε καμία ένταξη στο ΕΜΠΑΕ και καμία πρόβλεψη πιστώσεων. Υποχρέωση του ΥΠΕΘΑ να υποβάλει αίτημα LOR για σύναψη σύμβασης μέσω FMS μέχρι Μάρτιο 2010. Ο Μπεγλίτης ,τότε ΑΝΥΕΘΑ πρότεινε να γίνει σύσκεψη με την ηγεσία του ΓΕΣ για να εξεταστεί το θέμα.
• Απρίλιος 2010

Νέα πρόταση ΓΕΣ. Συνολικό κόστος αναβάθμισης 19 Ε/Π (απώλεια ενός σε ατύχημα) σε τιμές 2010 930,5 εκ. $. Εναλλακτική πρόταση για βασική αναβάθμιση με κόστος 448 εκ. $ ή αναβάθμιση 12 Ε/Π με κόστος 282,5 εκ. $ (οι προτάσεις δεν συμπεριλάμβαναν σημαντικές παραμέτρους, όπως ραντάρ ελέγχου πυρών, σύστημα αυτοπροστασίας, υποστήριξη κ.λ.π).

Η πρόταση φθάνει στο γραφείο του Μπεγλίτη ,ο οποίος ζητά (Μάιος 2010) επακριβή προσδιορισμό επιχειρησιακής απαίτησης, αξιολόγηση κόστους προς αποτέλεσμα, ιεράρχηση απαίτησης, αξιολόγηση δυνατότητας νέας προμήθειας από το 2016 κλ.π.

Διαβάστε περισσότερα στο Onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε