Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ονειρεμένα σπίτια στα ελληνικά νησιά μένουν… στα αζήτητα

ΦΩΤΟ TA NEA
Μεγάλη είναι η μείωση της ζήτησης πολυτελών κατοικιών στα ελληνικά νησιά σύμφωνα με το Βloomberg. Πτώση στις τιμές έως και 45%!
 

Γυρίζουν την πλάτη τους στις βίλες και τις πολυτελείς κατοικίες των ελληνικών νησιών οι επενδυτές. Αν και εδώ και χρόνια τις ονειρεύονται εκατομμυριούχοι και σταρ του Χόλιγουντ η ζήτησή τους έχει μειωθεί δραστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βloomberg, με αποτέλεσμα μεσίτες και ιδιοκτήτες να ρίχνουν τις τιμές έως και 45%, εκτίμηση με την οποία πάντως διαφωνούν οι έλληνες μεσίτες.
 
Oι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι η μείωση στις τιμές της παραθεριστικής κατοικίας, ακόμη και στην περίπτωση των ακριβών, κινείται στο 10% με 15%. Την ίδια ώρα, πάντως, οι Ελληνες αναδεικνύονται σε σημαντικούς επενδυτές των ακινήτων στο Λονδίνο. Τον Απρίλιο οι επενδύσεις τους αντιστοιχούσαν στο 6% των συνολικών αγορών κατοικιών άνω των 3 εκατ. δολαρίων στη βρετανική πρωτεύουσα, αναφέρει το δημοσίευμα του Βloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της εταιρείας οικιστικών ερευνών Κnight Frank. Πρόκειται για ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών ετών.
 
Οι αρνητικές εξελίξεις στην αγορά των πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνο μακρινά ή λιγότερο γνωστά νησιά. Ισχυρό πλήγμα δέχεται ακόμη και η κοσμική Μύκονος, όπου βίλες μένουν απούλητες ακόμη και έπειτα από σημαντική μείωση των τιμών τους. «Είναι αρκετά τρομακτικός τόπος για να επενδύσει κάποιος σήμερα», λέει ο Μάικ Μπρόνχολτζ για την Ελλάδα, από τη μεσιτική εταιρεία Ρrestige Ρroperty Group, η οποία πραγματοποιεί αγοραπωλησίες κατοικιών στα ελληνικά νησιά.

Προβλέπει, μάλιστα, ότι «τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν μέχρι η εικόνα για την οικονομία να γίνει καλύτερη». Η μεσιτική εταιρεία πουλάει μία τριώροφη βίλα με πισίνα στη Μύκονο στην τιμή των 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά η τιμή της ήταν 5,5 εκατ. ευρώ.

 
Μειωμένες τιμές
Σύμφωνα με το ξένο δημοσίευμα μία μισοτελειωμένη βίλα στη Μύκονο, η οποία έχει βγει στην αγορά από τη μεσιτική εταιρεία Πλουμής- Σωτηρόπουλος, διατίθεται σήμερα στην τιμή των 2 εκατ. ευρώ. Η τιμή όμως έχει ήδη μειωθεί κατά μισό εκατομμύριο. Ανάλογη είναι η περίπτωση ενός άλλου πολυτελούς εξοχικού σπιτιού στην Κέρκυρα, το οποίο διατίθεται και πάλι από την Πλουμής- Σωτηρόπουλος στην τιμή των 750.000 ευρώ, ενώ η αρχική τιμή του ήταν 1,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, παρά τη δραστική μείωση της τιμής, αγοραστής δεν έχει βρεθεί ακόμη.
 
Όπως γράφουν “Τα Νέα”, πάντως, οι έλληνες μεσίτες εκτιμούν ότι η μείωση στην αξία των εξοχικών κατοικιών, συμπεριλαμβανομένων των πολυτελών, κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. «Πράγματι, υπάρχει μείωση για παραθεριστικές κατοικίες από έλληνες αγοραστές. Αλλά το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένους, οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν σπίτι στα ελληνικά νησιά, εξισορροπεί την πίεση που ασκείται στις τιμές τους» λέει ο κ. Ιωάννης Ρεβύθης, πρόεδρος των κτηματομεσιτών Αθήνας, αναφερόμενος συνολικά στο αγοραστικό ενδιαφέρον για παραθεριστικές κατοικίες- όχι μόνο για πολυτελείς- στην Ελλάδα από Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με τους μεσίτες μεγάλη ζήτηση εκδηλώνεται κυρίως από Βρετανούς και Γερμανούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κυρίως εξοχικό σε Πελοπόννησο και Κρήτη. Πάντως, κατά τον κ. Ιωάννη Πλουμή, διευθύνοντα σύμβουλο της Πλουμής- Σωτηρόπουλος, η χρονιά είναι δύσκολη. «Περισσότερα ακίνητα έχουν βγει στην αγορά και λιγότεροι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν».

 

Σύμφωνα με το Βloomberg οι αγοραστές πολυτελών κατοικιών στα ελληνικά νησιά αποθαρρύνονται, όχι μόνο λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης, αλλά και λόγω της αναμενόμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών και της επιπλέον φορολόγησης ακινήτων υψηλής αξίας. Αντίθετα, η μείωση των τιμών στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στην Ισπανία η πτώση στις πολυτελείς κατοικίες είναι 10% από το υψηλό του 2008, στην Πορτογαλία παραμένουν σταθερές, ενώ στην Ιταλία δύσκολα βρίσκει κάποιος ευκαιρίες. «Η φορολογική επιβάρυνση προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές ακινήτων στην Ελλάδα», δηλώνει ο Λίαμ Μπέιλι, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών Κnight Frank. «Τα μέτρα αφορούν ειδικά τους πλούσιους αγοραστές».

 
Η Γαλλία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, καθώς οι οικονομικές προοπτικές την καθιστούν πιο ελκυστική από την Ελλάδα στους επενδυτές, υποστηρίζει ο Μάικ Μπρόνχολτζ. Η εταιρεία Ρrestige διαθέτει γαλλικό πύργο 12 δωματίων κοντά στην Τουλούζη έναντι 477.000 ευρώ και μία οικία εννέα δωματίων μόλις 15 λεπτά έξω από την Γκρενόμπλ, η οποία πωλείται 1,9 εκατ. ευρώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε