Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Όνειρο ήταν και πάει! Δεν θα μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα

Στην αρχή ακούστηκε πολύ καλό για να είναι αληθινό. Στην συνέχεια, άρχισαν οι υπολογισμοί και στο τέλος επικράτησε για ακόμα μια φορά το είπα – ξείπα.

Χθες, βγήκε ο ίδιος ο γ.γ. Εμπορίου, κ. Στ.Κομνηνός και είπε δημόσια ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποστείλει πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών η οποία προβλέπει την πρόβλεψη ενός ανώτατου ορίου φόρου στην τιμή των καυσίμων.

Βιάστηκε! Ενθουσιασμός; Ασυνενοησία; Ότι και να είναι για ακόμα μια φορά φάνηκε ότι οι “αρμόδιοι” βιάστηκαν και αναγκάστηκαν πάλι να πάρουν πίσω αυτά που είπαν. Δεν περίμεναν από τους συναδέλφους τους του υπουργείου οικονομικών να τους πουν αν είναι υλοποιήσιμο αυτό.

Και φυσικά δεν είναι. Το υπουργείο Οικονομικών διαμήνυσε ότι η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη θέσπιση ενός αυτόματου μηχανισμού που θα βάζει πλαφόν στους φόρους των καυσίμων σε περιόδους μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών τους, δεν θα υλοποιηθεί για δημοσιονομικούς λόγους. Δηλαδή με άλλα λόγια: δεν βγαίνουμε!

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι στη σημερινή δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία για τη χώρα, η εφαρμογή της πρότασης αυτής θα ισοδυναμούσε με απώλειες εσόδων τις οποίες δεν μπορεί να αντέξει ο κρατικός προυπολογισμός.

Σήμερα, η τελική τιμή πώλησης π.χ. της αμόλυβδης βενζίνης περιλαμβάνει τον Ειδικό Φορο Κατανάλωσης, ο οποίος είναι σταθερός και τον ΦΠΑ 23%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν αυξάνεται η βάση, που περιλαμβάνει την τιμή διυλιστηρίου και τον ΕΦΚ, να αυξάνεται και το ποσοστιαίο κομμάτι του ΦΠΑ 23%. Ο μηχανισμός αυτός οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τελική τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φρένο στην αύξηση τιμών των καυσίμων με “πάγωμα” στο φόρο κατανάλωσης;

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε