Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Online σύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxisnet

EUROKINISSI
EUROKINISSI
Στόχος η απευθείας απόδοση του ΦΠΑ για αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών για εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής με το σύστημα Taxisnet φιλοδοξεί να θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου η απόδοση του ΦΠΑ να γίνεται απευθείας, με στόχο φυσικά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων.
 
Το μέτρο, το οποίο προβλέπεται στον νόμο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός online μηχανισμού σύνδεσης κάθε ταμειακής μηχανής με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και τις τράπεζες για την καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο συναλλαγής, αντί όπως συμβαίνει σήμερα αυτό να γίνεται με τις τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποχρεούνται να υποβάλουν οι έμποροι.
 
 
Υπέρ της επιτάχυνσης εφαρμογής του μέτρου, δήλωσε προ ημερών στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αγγελου Κολοκοτρώνη.
 
Όπως γράφουν σήμερα “Τα Νέα”, σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, ο τρόπος υλοποίησης της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι σχετικά απλός, ειδικά όταν η συναλλαγή γίνεται με πιστωτική κάρτα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το μέρος της τιμής που αντιπροσωπεύει ο ΦΠΑ μπορεί να πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου και όχι σε εκείνον του πωλητή. Ετσι δεν θα χρειάζεται εκείνος να υποβάλει περιοδική δήλωση και να πληρώνει ΦΠΑ. Οσο για την προσαρμογή των ταμειακών μηχανών στις προδιαγραφές του Τaxisnet, το κόστος είναι μικρό, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους. Εκείνο που δεν είναι σαφές, είναι το κατά πόσο η on-line σύνδεση και η εν συνεχεία απόδοση του ΦΠΑ θα μπορεί να εφαρμοστεί και για συναλλαγές με μετρητά.
 
Η online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ έχει εξαγγελθεί από πολλές κυβερνήσεις. Ηταν ένα από τα πολλά διαρθρωτικά μέτρα στο σκέλος των εσόδων που είχε εξαγγείλει ότι θα πάρει η Ν.Δ., και ειδικά ο τότε υπουργός Οικονομικών Ι. Παπαθανασίου, ανακοινώνοντας τον Αύγουστο του 2009 ότι σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας, κάτι που φυσικά δεν έγινε καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές. Αν και η τωρινή κυβέρνηση συμπεριέλαβε το μέτρο στον νόμο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2011, αυτό παραμένει ανενεργό, καθώς εκκρεμούν υπουργικές αποφάσεις για τις προδιαγραφές αποστολής των δεδομένων, την ασφάλεια επεξεργασίας τους, τη διαδικασία για την επιβολή του προστίμου και τον τρόπο βεβαίωσης και είσπραξης, κ.λπ.
 
Γι’ αυτό, από τα τέλη Μαΐου – όπως ανέφερε στην απάντησή του στον βουλευτή του ΛΑΟΣ ο κ. Βενιζέλος – συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών επιτροπή για να διερευνήσει τις δυνατότητες της online διασύνδεσης ταμειακών μηχανών – Taxisnet, με σκοπό την e-αποστολή δεδομένων των φορολογικών στοιχείων στη ΓΓΠΣ απ’ όσους επιτηδευματίες εκδίδουν αποδείξεις λιανικής.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε