Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Ώρες αγωνίας για τους 31 Έλληνες κρατούμενους στο Ισραήλ

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Στιγμές αγωνίας περνούν οι 31 Έλληνες ακτιβιστές που κρατούνται στις φυλακές Μπιρ Σέβα του Ισραήλ. Κατάφερε να τους επισκεφθεί ο Έλληνας πρέσβης.

Ο Έλληνας πρέσβης Κυριάκος Λουκάκης επικοινώνησε με τους περισσότερους και μετέφερε είναι ότι η πλειοψηφία είναι καλά στην υγεία τους. Κρατούνται στην καινούργια πτέρυγα των φυλακών, χωριστά άνδρες από γυναίκες, σε κελιά των δύο ατόμων. Λίγοι όμως χρίζουν φαρμακευτικής αγωγής, λόγω χρόνιων παθήσεων και τα φάρμακά τους, τους είχαν αφαιρεθεί.

Ο Έλληνας διπλωμάτης ζήτησε από το διευθυντή των φυλακών να τους χορηγηθούν ξανά. Υπάρχει όμως και η περίπτωση του Βαγγέλη Πησία, ο οποίος είναι ο μοναδικός Έλληνας που έφερε χτυπήματα σε διαφορετικά μέρη του σώματός τους.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη, όπως τον ενημέρωσε ο ίδιος, είχε χτυπηθεί κατά τη διάρκεια της κατάληψης του πλοίου από Ισραηλινούς κομάντος, ενώ ο ξυλοδαρμός του επαναλήφθηκε όταν τον αποβίβασαν στο λιμάνι του Ασντόντ. Τα χτυπήματα προήλθαν πιθανότατα από κοντάκι όπλου και εστιάζονται στη μέση και στον αυχένα.

Ο ίδιος ο κ. Πησίας ανέφερε ότι αρνήθηκε την παροχή πρώτων βοηθειών, φοβούμενος ότι εφόσον τον απομάκρυναν από τους υπόλοιπους κρατούμενους, υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να επαναληφθεί ο ξυλοδαρμός. Και για αυτή την περίπτωση ζητήθηκε από το διευθυντή των φυλακών να παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια.

Οι κρατούμενοι στο σύνολό τους τόνισαν στον Έλληνα διπλωμάτη ότι θεωρούν άδικη και παράνομη τη σύλληψή τους. Ζήτησαν να τους επισκεφθεί άμεσα δικηγόρος, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής το είχαν αρνηθεί οι ισραηλινές αρχές, ζήτησαν να επικοινωνήσει η ελληνική πρεσβεία με τις οικογένειές τους και να τους ενημερώσει για την κατάστασή τους και να τους επιτραπεί η νόμιμη τηλεφωνική επικοινωνία.

Για το τελευταίο αίτημα, ο διευθυντής των φυλακών της Μπιρ-Σέβα δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και πως θα τους δοθεί η δυνατότητα το τηλεφώνημα να είναι διεθνές. Οι ισραηλινές αρχές δεσμεύτηκαν ότι από σήμερα οι κρατούμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν και να έχουν επισκεπτήριο από το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας σε καθημερινή βάση και για όσο κρατηθούν.

“Μας πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες και μας έκαναν ενέσεις”

Συγκλονιστικές οι αφηγήσεις των Ελλήνων ακτιβιστών που κρατήθηκαν όμηροι από τους ισραηλινούς κομάντο και το πρωί της Τρίτης επέστρεψαν στην Ελλάδα. 

“Το περιμέναμε αυτό οτι θα γίνει. Ηταν αναμενόμενο. Ακούγαμε τους πυροβολισμούς την ώρα της εισβολής στο τουρκικό πλοίο”, δήλωσε στο Newsit ο καπετάνιος της Ελεύθερης Μεσογείου, Ζαχαρίας Στυλιανάκης.

“Λίγο αργότερα ήρθαν και στο δικό μας. Κάποιοι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να φτάσουν στην γέφυρα και χτυπήθηκαν. Οταν πιά είχαν καταλάβει και το πλοίο τους είπα οτι είναι μάταιο να κάνουμε οτιδήποτε άλλο”.

Ο καπετάνιος του πλοίου Ζαχαρίας Στυλιανάκης ΦΩΤΟ NEWSIT

“Μας επιτέθηκαν με πλαστικές σφαίρες, αλλά δεν φοβηθήκαμε. Μας έκαναν ηλεκτροσόκ για να μας ακινητοποιήσουν!
Στην συνέχεια μας πήραν τα πάντα” δήλωσε στο Newsit ο Μιχάλης Γρηγορόπουλος μέλος του πληρώματος του ελληνικού πλοίου Ελεύθερη Μεσόγειος.

“Δεν μας άφηναν να πιούμε νερό, να πάμε στην τουαλέτα και μας πήραν ότι είχαμε πάνω μας. Κινητά, φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, τα πάντα. Το πορτοφόλι μου με προσωπικά μου έγγραφα κατάφερα να το πάρω πίσω με πολύ κόπο”, είπε χαρακτηριστικά.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παραβιάστηκαν μόνο με την εισβολή σε πλοία που έπλεαν με αμάχους στα διεθνή ύδατα αλλά ακόμα και στο έδαφος του Ισραήλ. Οπως καταγγέλουν οι έλληνες που γύρισαν από την κόλαση, δεν τους επετράπη ούτε καν η επικοινωνία με την πρεσβεία της χώρας μας.

Ο Μιχάλης με έναν δικό του άνθρωπο ΦΩΤΟ NEWSIT

Και συνέχισε : “Μας βιντεοσκοπούσαν  συνέχεια. Κάθε μας κίνηση.”

“Σε κάποιους από εμάς έκαναν μέχρι και ενέσεις ώστε να μην αντιδρούμε την ώρα που μας συνέλαβαν”. Οι Ισραηλινοί κομάντος σύμφωνα με τους επιβάτες των Ελληνικών πλοίων είχαν ετοιμαστεί για μάχη. Τους πυροβόλησαν εξ επαφής με πλαστικές σφαίρες, τους χτύπησαν, τους υποχρέωσαν να εγκαταλείψουν την αποστολή τους. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της επίθεσης φρόντισαν να δημιουργήσουν “ομπρέλα” με ηλεκτρονικές παρεμβολές ώστε να κοπούν όλες οι επικοινωνίες.

Στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ ξυλοκόπησαν ξανά όποιον αρνιόταν να δακτυλοσκοπηθεί και όποιον αρνιόταν να υπογράψει δήλωση -γραμμένη στα εβραϊκά- σύμφωνα με την οποία μεταμελούσε για την επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ. Απειλούσαν ότι όποιος δεν υπογράψει, θα περάσει από δίκη.

Τρεις Έλληνες -που κρατούνται- έπεσαν θύμα άγριου ξυλοδαρμού. Τους περιέφεραν συνέχεια από σκηνή σε σκηνή μέχρι να τους κλείσουν σε κελιά, χωρίς παράθυρα, με τα φώτα ανοιγμένα όλο το 24ωρο. Τους ανέκριναν για να αναγνωρίσουν οι κρατούμενοι ότι είναι τρομοκράτες.

Σε όλη τη διάρκεια της κράτησης είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, αλλά όχι και σε φαγητό. Όποτε ζητούσαν να επικοινωνήσουν με την ελληνική πρεσβεία, οι Ισραηλινοί γέλαγαν κοροϊδευτικά και απαντούσαν με ακόμη επιθετικότερες συμπεριφορές.

Οι Έλληνες ακτιβιστές καταλόγισαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι “παρέδωσε ελληνικό έδαφος σε ξένο κράτος”, αφού όλες οι προσπάθειες των καπετάνιων να επικοινωνήσουν με το ΥΠΕΞ όταν ξεκίνησε η επίθεση στο τουρκικό πλοίο αποδείχθηκαν άκαρπες. Δεν σήκωνε κανένας το τηλέφωνο… Στο χώρο των ανακρίσεων, όπου είχαν συγκεντρώσει τους 460 ακτιβιστές, μόνο υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας εμφανίσθηκαν με έντονο ενδιαφέρον για την τύχη των δικών τους πολιτών.

Οι ακτιβιστές επανέλαβαν την αξίωσή τους να επιστραφούν εκτός από τους ομήρους, τα πλοία και η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν. Όπως χαρακτηριστικά είπαν “πρόκειται για προσφορές ανθρώπων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη που δεν προορίζονταν για τους Ισραηλινούς, αλλά για τους πολυδοκιμασμένους Παλαιστίνιους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Οργή Ερντογάν. Ζητεί την τιμωρία του Ισραηλ

Ισραηλινός υπ. Αμυνας: Δεν σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές. Σκοτώθηκαν 9 αλήτες

Παγκόσμια κατακραυγή για την κυβέρνηση του Ισραήλ

Νίκος Ευαγγελάτος: Οι συνέπειες από το μακελειό

Στους δρόμους για την ισραηλινή επίθεση! – Διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε