Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Όργιο νοθείας και αισχροκέρδειας σε βενζίνη και πετρέλαιο

Όργιο νοθείας και αισχροκέρδειας σε βενζίνη και πετρέλαιο

Απ’ τη μια η ανικανότητα του κράτους να πιάσει τους λαθρέμπορους και όσους νοθεύουν τα καύσιμα και απ’ την άλλη η λογιστική λογική που δεν επιτρέπει την παραμικρή μείωση των φόρων έχουν φέρει τους καταναλωτές ανάμεσα σε συμπληγάδες.

Αντί συλλήψεων για νοθεία το κράτος εξήγγειλε … αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να μη νοθεύεται το ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης. Σε σχέση με το 2010 ο καταναλωτής θα πληρώσει τον ερχόμενο Οκτώβριο διπλάσιες τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης (1,40 το λίτρο διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση), χάρη κυρίως στους φόρους και όχι στις αυξήσεις των διεθνών τιμών.

Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις των διεθνών τιμών έχουν αυξήσει τις τιμές διυλιστηρίου για τη βενζίνη περίπου 15 λεπτά το λίτρο. Μέσα σε μόλις τρεις μήνες όμως οι καταναλωτές πληρώνουν τουλάχιστον 25 λεπτά παραπάνω κάθε λίτρο καυσίμου γιατί συνυπολογίζονται και οι φόροι που δεν μειώνονται ούτε στο ελάχιστο.

Πρόσφατα μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών ξέκοψε κάθε περιθώριο μείωσης του φόρου στα καύσιμα λόγω… κρίσης!
Κάπως έτσι στη λιανική η μέση τιμή υπερβαίνει το 1,82 ευρώ, από 1,67 τον Ιανουάριο, ενώ υπάρχουν και περιοχές όπως η Κεφαλλονιά και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης όπου οι τιμές ξεπερνούν το 1,93 ευρώ το λίτρο!

Δεν είναι όμως μόνο οι τιμές. Σχεδόν το 1/5 των καυσίμων είναι νοθευμένα με βάση τα στοιχεία της έρευνας για το 2010…

Αναλυτικά, οι έλεγχοι του Γενικού Χημείου το 2010, έγιναν σε 1838 δείγματα καυσίμων (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, ναυτιλίας και στους τρεις τύπους βενζίνης που κυκλοφορούν- αμόλυβδη, LRP και σούπερ αμόλυβδη) και νοθευμένα βρέθηκαν τα 308 (ποσοστό 16,7 %). Το μεγαλύτερο ποσοστό νοθείας εντοπίζεται στο πετρέλαιο κίνησης (29,9 %, 287 μη κανονικά δείγματα σε σύνολο 960). Στο πετρέλαιο θέρμανσης το ποσοστό νοθείας ήταν 6,49 % (5 στα 77 δείγματα), ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά παραβατικότητας στις βενζίνες: 0,46 % στην αμόλυβδη (2 στα 436 δείγματα), 2,86 % στην LRP (2 στα 70 δείγματα) και 3,06 % στη σούπερ αμόλυβδη (3,06 %). Νοθευμένα βρέθηκαν ακόμη και δείγματα ναυτιλιακού πετρελαίου, που είναι αφορολόγητο (4 στα 34 δείγματα, 11,76 %).

Διαβάστε επίσης:
Φωτιά το πετρέλαιο – Στο 1,40 το λίτρο από Οκτώβριο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε