Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ως και 20% το “κούρεμα” μισθών στις τράπεζες

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία, οι εργαζόμενοι ενημερώνονται σε μια μετά την άλλη στις τράπεζες για τις περικοπές που προτείνουν οι διοικήσεις

και οι περικοπές μέχρι σήμερα κυμαίνονται ως και 20%. Οι διαδικασίες πάντως θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τα τέλη του Ιανουαρίου.

Λόγω κουρέματος του χρέους στο 50% υπάρχουν πιέσεις για μειώσεις ως και 25% στα υψηλά κλιμάκια
Με βάση τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος, τα έξοδα μισθοδοσίας των ελληνικών τραπεζών έφτασαν το 2009 στο επίπεδο ρεκόρ των 3,6 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου θα επιδιωχθεί ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών σωρευτικά κατά 1 δισ. ευρώ περίπου.

Με χθεσινή επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας ενημερώθηκε ο σύλλογος των εργαζομένων της τράπεζας σε συνάντηση το αργότερο έως και τις 12 Ιανουαρίου με στόχο την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης για τον περιορισμό του συνόλου των δαπανών λειτουργίας κατά 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πρόταση για μειώσεις στους μισθούς έως και 20% για την εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, έχει υποβάλλει από την πλευρά της η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τους συλλόγους των εργαζομένων της, προτάθηκαν κλιμακωτές περικοπές στις αποδοχές τους από 10% έως και 20%, με στόχο την μείωση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 12%.

Οι θυγατρικές των γαλλικών ομίλων της Credit Agricole και Societe Generale στην Ελλάδα, Εμπορική και Γενική Τράπεζα αντίστοιχα, ήταν οι πρώτες που ζήτησαν μειώσεις της τάξης του 15%.

Σε Alpha Bank και Eurobank η εκκρεμότητα της συγχώνευσης καθυστερεί τις σχετικές εξελίξεις, αν και οι διοικήσεις των δύο τραπεζών έχουν δεσμευτεί ότι δε θα πληγούν οι εργαζόμενοι με απολύσεις.

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οι περικοπές στους μισθούς μπορεί να φτάσουν έως και το 35%, ενώ στην ΑΤΕBank, έχουν ήδη επιβληθεί μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, καθώς η τράπεζα εφαρμόζει ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε