Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Π.Οικονόμου: “Το χαράτσι στα ακίνητα μπήκε γιατί υπήρχε αδυναμία, και ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος”

Ομολογία που προκαλεί αντιδράσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου για το χαράτσι στα ακίνητα. Όπως είπε “επιβλήθηκε γιατί υπήρχε αδυναμία στην συλλογή εσόδων και όλοι ξέρουμε ποιος φταίει”!

Την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων στη διάρκεια του συνεδρίου της Ομοσπονδίας τους προκάλεσε η ομολογία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου ότι το ειδικό τέλος ακινήτων επεβλήθη επειδή ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να συλλέξει έσοδα από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010.

“Το τέλος αυτό επιβλήθηκε διότι υπήρχε αδυναμία, εγώ θα είμαι πολύ ειλικρινής, υπήρχε αδυναμία, δεν έχει σημασία ποιος φταίει, υπάρχει υπεύθυνος, είναι γνωστό ποιος φταίει αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή αυτή η συζήτηση, η αδυναμία είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2010”, είπε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου.

Τότε ήταν που προκάλεσε και τις έντονες αντιδράσεις των συνέδρων που ζητούσαν επίμονα να κατονομάσει τον υπεύθυνο για την επιβολή του χαρατσιου.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου είχε ταχθεί κατά οποιασδήποτε αύξησης των αντικειμενικών αξιών προσθέτοντας ότι δεν έχουν ασκηθεί πιέσεις για το θέμα από την τρόικα.

“Η πρόταση περί αύξησης των αντικειμενικών αξιών δεν έχει υποστήριξη. Και όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, νομίζω ότι υποστηρίζεται πολύ χλιαρά και από την πλευρά αυτών που το πρότειναν”, υπογράμμισε.

Εκφράζονται κίνδυνοι ότι ενδεχόμενη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκαλέσει ντόμινο επιβαρύνσεων σε δεκάδες φόρους που έχουν σχέση με το ακίνητο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ αφού όμως ξεκαθάρισε ότι πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα σε απόδοση μέτρα.

Υπέρ της άμεσης μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ τάχθηκε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Νότης Μυταράκης.

“Φέτος είδαμε ακριβώς το ανάποδο. Αυξήσαμε τους συντελεστές, πέσανε τα φορολογικά έσοδα γιατί η οικονομία πλέον δεν λειτουργεί. Η οικονομική αποτελεσματικότητα της αύξησης των φορολογικών συντελεστών πλέον αμφισβητείται από τους πάντες”, τόνισε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε