Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Πάγωμα σε μισθούς και συντάξεις

, ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οδυνηρά μέτρα παίρνει η Κυβέρνηση για το 2010. Το υπουργικό αποφάσισε… 

πάγωμα όλων των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 2.000 ευρώ και πάνω μικτά, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων.

Αυτό σημαίνει οτι ένας δημόσιος υπάλληλος παντρεμένος και με 10 χρόνια προϋπηρεσία δεν θα πάρει καθόλου αύξηση, δηλαδή ένας στους τρεις. Συνολικά, η συγκεκριμένη τάξη δημοσίων υπαλλήλων έχουν χάσει τουλάχιστον το 5% της αγοραστικής τους δύναμης τη διετία 2009-2010. Για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους η αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 1,5%, που σημαίνει μέχρι 0,95 ευρώ την ημέρα.

Αποφασίστηκε επίσης να μην γίνει καμμία πρόσληψη μέσα στο 2010 με εξαίρεση τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας, γεγονός που σημαίνει ότι το 2010 θα γίνουν μόνο 15.000 προσλήψεις.

Για το 2011 αποφασίστηκε να γίνεται μια πρόσληψη στο Δημόσιο για κάθε 5 αποχωρήσεις. Ταυτόχρονα θα γίνει προσπάθεια τόνωσης της αγοράς μέσω του ΕΣΠΑ, του ΤΕΜΠΜΕ και του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Τα επώδυνα αυτά μέτρα είναι μία πρώτη γεύση της γραμμής που έχουν επιβάλει πλέον οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα και τα οποία θα συνεχιστούν και για τα επόμενα χρόνια και θα επηρεάσουν και τον προϋπολογισμό για το 2011.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον δημόσιο τομέα αποτελούν μπούσουλα για όσα θα γίνουν στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που φάνηκε από την επίσπευση της πρόσκλησης για διαπραγματεύσεις του ΣΕΒ προς τους κοινωνικούς εταίρους για πρώτη φορά. Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ.

Οι διεθνείς αγορές πάντως, μάλλον περίμεναν σκληρότερα μέτρα, όπως δείχνει η εξέλιξη του spread των ομολόγων (σχετική είδηση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Ο Παπανδρέου στο υπουργικό
 
                                     Κόντρες στην Βουλή για τον προϋπολογισμό

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε