Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

“Παγώνει” η αγορά των ακινήτων μέχρι τέλος Νοεμβρίου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ FOTOLIA
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ FOTOLIA

H αγορά των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα δεν θα μπορεί να κινηθεί όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και κυρίως του νόμου περί αυθαιρέτων.

Κάθε αγοραπωλησία, γονική παροχή, υποθήκη ακινήτου “παγώνει” όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βλαχάκης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στον νόμο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στην “Εφημερίδα της Κυβέρνησης”. 

Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει ότι τα αυθαίρετα θα είναι σε “εφεδρεία” μέχρι την 30ή Νοεμβρίου του 2011. Ο ιδιοκτήτης ακινήτου που έχει αυθαίρετο κτίσμα ή έχει κάνει υπέρβαση ύψους, υποχρεούται να πληρώσει πρόστιμο, ενώ απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η αγοραπωλησία ακινήτου που έχει αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει αλλαγή χρήσης του ακινήτου και δεν έχει νομιμοποιηθεί.

Οι πολεοδομίες θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις υπαγωγής στον επίμαχο νόμο από την 1η Οκτωβρίου 2011, ενώ σύμφωνα με άλλη διάταξη του ίδιου νόμου ο φάκελος με τα πολεοδομικά στοιχεία που αφορούν το αυθαίρετο δεν μπορεί να κατατεθεί στις Πολεοδομίες πριν την 30η Νοεμβρίου 2011.

Παράλληλα, όμως, σημειώνει ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων, δεν έχουν εκδοθεί οι τρεις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος για τα αυθαίρετα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την εφαρμογή του. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν τις αμοιβές των μηχανικών, τη διαδικασία είσπραξης του Ενιαίου Ειδικού Προστίμου Αυθαίρετης Κατασκευής και την επίλυση κάθε αναγκαίου ζητήματος για τη διαδικασία μεταβίβασης, όπως είναι το περιεχόμενο της δήλωσης και βεβαίωσης του μηχανικού.

Ο κος Βλαχάκης ζητάει λοιπόν με την επιστολή του η ισχύς του νόμου να αρχίζει μετά την 30ή Νοεμβρίου 2011 για να εναρμονίζεται με την ημερομηνία έναρξης παραλαβής από τις Πολεοδομίες των αιτήσεων υπαγωγής στις ρυθμίσεις του νόμου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε