Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πάγωσε ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων

Ενώ όλος ο κόσμος παρακολουθεί με τρόμο τα τεκταινόμενα στην προηγμένη Ιαπωνία, στη σεισμογενή Ελλάδα έχουν παγώσει τα συνεργεία ελέγχου σε σχολεία από το Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, η υπουργική απόφαση για εκταμίευση 2,5 εκ. ευρώ που αφορούν την έναρξη της β’ φάσης αντισεισμικών ελέγχων, αγνοείται από πέρυσι.

Παράλληλα, κόπηκε και το 60% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν ούτε οι εργολαβίες που τρέχουν για κτίσιμο νέων σχολείων.

Χιλιάδες μαθητές, αναφέρει το ρεπορτάζ, κάνουν μάθημα σε κτίρια που δεν έχουν ελεγχθεί καθως ο πρώτος έλεγχος στο πλαίσιο του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου αφορούσε μόνο το ένα τρίτο των σχολικών κτιρίων που χτίστικαν πριν το 1960 -.

Τον Δεκέμβριο του 2009 παραδόθηκε στις αρμόδιες νομαρχίες η έκθεση για την πρώτη φάση του πρωτοβάθμιου ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 6.000 παλιά σχολεία. Συνολικά όμως έπρεπε να ελεγχθούν 14.500 σχολεία.

Λίγους μήνες μετά θα ξεκινούσε η β’ φάση του πιλοτικού προγράμματος ελέγχων σε σχολικά κτίρια, ωστόσο το μπλοκάρισμα των χρημάτων σταμάτησε τους ελέγχους. Η δεύτερη περίοδος θα αφορούσε 5.500 σχολεία και θα γινόταν αρχικά σε τέσσερις νομούς.

“Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος προσεισμικών ελέγχων στις σχολικές μονάδες η ΟΣΚ ΑΕ σε συνεργασία με τα πολυτεχνεία της χώρας αποφασίστηκε να επεκτείνει το πρόγραμμα στα σχολικά κτίρια που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από το 1960 μέχρι το 85. Αναμένεται η έκδοση των σχετικων υπουργικών αποφάσεων” αναφέρει έγγραφο του ΟΣΚ για το έτος 2010. Η υπουργική απόφαση δεν έχει ακόμη ωστόσο εκδοθεί σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε