Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Παίζουν με την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων-Γιατί μας πνίγουν τα σκουπίδια

(ΦΩΤΟ NEWSIT)

450 άνθρωποι δουλεύουν στη χωματερή. Από αυτούς οι 200 είναι συμβασιούχοι και από το καλοκαίρι ήταν κοινό μυστικό ότι τουλάχιστον οι 100 αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να φύγουν.

Οι συμβάσεις είχαν λήξει. Με νομικά μέσα, με ασφαλιστικά μέτρα, οι εργαζόμενοι (συμβασιούχοι) προσπάθησαν να παρατείνουν το χρόνο εργασίας τους.

Η πολιτεία όμως που γνώριζε ότι οποιαδήποτε δικαστική απόφαση δεν θα “έλυνε” αλλά απλά θα παρέτεινε μια κατάσταση που αποτελούσε βραδυφλεγή βόμβα για την υγεία όλων μας δεν έκανε απολύτως τίποτε.

Ποια είναι ακριβώς η κατάσταση; Στις πιο καίριες θέσεις υπηρετούν άνθρωποι που είναι θέμα χρόνου να φύγουν. Απόδειξη το γεγονός ότι με την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων από το δικαστήριο από τους 35 οδηγούς βαρέων οχημάτων έχουν απομείνει μόλις οκτώ, από τους 18 φύλακες για τοξικά απόβλητα σήμερα δουλεύουν μόνο οι τρεις, στις ζυγαριές δεν έχουν μείνει παρά ελάχιστοι υπάλληλοι, ενώ μόνο ένας από τους από τους βοηθητικούς εργάτες συνεχίζει να δουλεύει.

Κανείς δεν φρόντισε να μεταφέρει μόνιμους ή έστω άλλους υπαλλήλους σε αυτές τις θέσεις. Περιμένουν άραγε τις… μετατάξεις λόγω Καλλικράτη. Δεν ήταν γνωστό το πρόβλημα που θα προκύψει από τη στιγμή που οι συμβάσεις έληξαν εδώ και μήνες;

Οι υπεύθυνοι ήλπιζαν το δικαστήριο που εκδίκαζε την υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων να δώσει… παράταση κρύβοντας για μια ακόμη φορά το πρόβλημα κάτω από το χαλί;

Ο πρόεδρος των εργαζόμενων λέει ότι πρέπει να υπάρξει λύση ανάλογη αυτής για τους εποχικούς δασοπυροσβέστες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι συμβασιούχοι όχι απλά εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες έχουν πλέον και την απαιτούμενη εξειδίκευση που θα πάρει καιρό για να την αποκτήσουν άλλοι υπάλληλοι “Για να μπορέσει να χειριστεί κάποιος ένα μηχάνημα 350 ίππων, πρέπει να έχει αντίστοιχο δίπλωµα και εµπειρία του χώρου δεν µπορούν να γίνουν Ιφιγένειες οι εργαζόµενοι µέσα στα σκουπίδια”.

Την ίδια ώρα όμως το πρόβλημα μοιάζει να γίνεται “μπαλάκι”. Αντί λύσης το υπουργείο … μοιάζει ευθύνες “η κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί στη διάθεση των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ είναι αποκλειστική ευθύνη αυτών που διαχειρίζονται τον χώρο”, λένε κύκλοι του υπουργείου,και τονίζουν πως “έπρεπε να γνωρίζουν πότε λήγουν οι συµβάσεις και να έχουν κινήσει τις διαδικασίες για να καλύψουν τις θέσεις, όπως προβλέπεται για όλους τους φορείς. Εάν λείψουν εργαζόµενοι από το υπουργείο γιατί έληξαν οι συµβάσεις, δεν µπορεί να επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιον άλλο”.

Ένας, ένας οι υπεύθυνοι απλά άρχισαν να … σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων έβγαλε απλά μια ανακοίνωση της Παρασκευή ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Το ίδιο έκανε και η ΕΣΔΚΝΑ και τα ρίχνει στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι οι συμβασιούχοι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες… Όσο για την περιφέρεια και το νέο περιφερειάρχη που από πρώτη Ιανουαρίου αναλαμβάνει το θέμα της καθαριότητας, προφανώς περιμένει να … πάει πρώτη ο μήνας παρά το γεγονός ότι μιλάμε για τον νυν νομάρχη.

Κάπως έτσι αντί να μαζεύονται οι περίπου 70.000 τόνοι σκουπιδιών από τις γειτονιές προστίθενται καθημερινά 6.000 τόνοι και ο κίνδυνος μολύνσεων πολλαπλασιάζεται.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε