Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Πακέτο μέτρων και για τα σχολεία!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Νέου τύπου ολοήμερο δημοτικό, περικοπές στην εξεταστέα ύλη και νέο καθεστώς προσλήψεων μερικά από τα μέτρα για την παιδεία.

 

“Πακέτο” αλλαγών για την παιδεία θα παρουσιάσει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου.
 
Σύμφωνα με το “Έθνος”, οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από τα ολοήμερα δημοτικά και θα περιλαμβάνουν νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών. Το υπουργείο Παιδείας θα επιχειρήσει μάλιστα να φέρει σε επαφή τους μαθητές των Δημοτικών με τις νέες τεχνολογίες, ψηφιακές τάξεις, ώστε φτάνοντας στο Γυμνάσιο και να είναι εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
 
Τα νέου τύπου ολοήμερα σχολεία, που αναμένεται να λειτουργήσουν από του χρόνου σε πιλοτικό επίπεδο, θα έχουν και άλλη μία καινοτομία, αφού θα απασχολούνται σε αυτά μόνο μόνιμοι εκπαιδευτικοί και ορισμένοι αναπληρωτές όπου είναι αναγκαίο, αλλά όχι ωρομίσθιοι. Σχετικά με τα Νηπιαγωγεία, επανέρχεται η υποχρεωτικότητα της φοίτησης.
 
Επίσης η υπουργός θα παρουσιάσει το νέο καθεστώς διορισμών, μεταθέσεων και αποσπάσεων για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις δασκάλων και καθηγητών, αλλά και των αναπληρωτών και ωρομισθίων. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, απαραίτητη προϋπόθεση για τον διορισμό θα είναι η επιτυχία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
 
Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση, θα γνωστοποιηθούν οι αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση στα θέματα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών αλλά και στον τρόπο επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης. Βασική επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας είναι να γίνουν πιο αξιοκρατικά τα κριτήρια επιλογής και σε αυτήν την κατεύθυνση δεν αποκλείεται να μειωθεί ο αριθμός των μορίων που εξασφαλίζει η περιβόητη και για κάποιους “αμαρτωλή” συνέντευξη.
 
Όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα παρουσιαστούν οι προτεραιότητες του υπ. Παιδείας που εστιάζονται στα προγράμματα ενίσχυσης των ξένων γλωσσών, στην ψηφιακή τάξη, όπου μέρος της διδασκαλίας θα γίνεται μέσω υπολογιστών, ενώ θα ανακοινωθεί και η μείωση της εξεταστέας ύλης, αίτημα που έχει κατατεθεί κατά διαστήματα και από την ομοσπονδία των καθηγητών.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε