Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

“Πακέτο” προτάσεων για να βελτιωθεί ο Καλλικράτης

“Πακέτο” προτάσεων για να βελτιωθεί ο Καλλικράτης

Το πρώτο «πακέτο» προτάσεων για την βελτίωση του Καλλικράτη υπέβαλε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο υπ. Εσωτερικών.

Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να υποβληθεί το δεύτερο πακέτο, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι προτάσεις που θα έχουν υποβάλει οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων. Σημειώνεται ότι με χθεσινή επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων να καταθέσουν εντός 10 ημερών τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Στο πρώτο πακέτο που υπέβαλε η ΚΕΔΕ περιλαμβάνονται 45 προτάσεις για αλλαγές στον «Καλλικράτη» που αφορούν θεσμικές και αναπτυξιακές αλλαγές στο υπάρχον πρόγραμμα. Οι σημαντικότερες από τις προτάσεις αλλαγών που υποβλήθηκαν αφορούν:

1. Μεταφορά της αρμοδιότητας των Λαϊκών Αγορών

2. Η επανεξέταση του ασυμβίβαστου των δημάρχων

3. Ο χρόνος κατά τον οποίον δημόσιοι υπάλληλοι εκτελούν χρέη δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων Δ.Σ. να λογίζονται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

4. Να εξαιρεθεί το προσωπικό των Κοινωνικών Δομών της Αυτοδιοίκησης από το υπάρχον πλαίσιο προσλήψεων για να μην παρατηρούνται ελλείψεις στο προσωπικό.

5. Ειδικά για τους δήμους μικρών νησιών και τους ορεινούς δήμους ζητείται να καταργηθεί η αναλογία 1/5, η δυνατότητα πρόσληψης εποχικών από δίμηνο να γίνει εξάμηνο και να προβλεφθεί αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας.

6. Να εξαιρεθεί από τους περιορισμούς της αναλογίας 1 προς 5 η πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών.

7. Σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους κάτω των 5.000 κατοίκων, ο δήμος να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις δήμων ή περιφερειών σε εταιρείες ειδικού σκοπού.

8. Σε περίπτωση λύσης ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ α’ Βαθμού το προσωπικό να μεταφέρεται, με την ίδια σχέση εργασίας, σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις των δήμων, μετόχων ή νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου.

9. Πρόβλεψη δυνατότητας συμμετοχής δήμων σε υφιστάμενες αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που έχουν ως σκοπό την προαγωγή της υγείας, της κοινωνικής μέριμνας και της αλληλεγγύης στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

10. Να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να αξιοποιούν παλαιά κτίρια για να χρησιμοποιηθούν ως κοινωνικά κέντρα, στέγες αστέγων και κοινωνικές κατοικίες.

11. Να ανασταλούν έως 31 Δεκεμβρίου 2013 οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των δήμων και των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, η οποία επισπεύδεται για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων κάθε μορφής.

12. Να μειωθεί το εργολαβικό όφελος από 18% σε 12%.

13. Να επαναφερθεί το τέλος παρεπιδημούντων.

14. Να επεκταθεί η ρύθμιση για τον συμψηφισμό οφειλών και να υπάρξει πρόβλεψη συγχώνευσης και αναστολής εκτέλεσης των ποινικών διώξεων για τις οφειλές των κοινωφελών επιχειρήσεων.

15. Να δοθεί δυνατότητα σύναψης δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ποσό που δεν καλύπτεται από τον συμψηφισμό των οφειλόμενων με τους παρακρατηθέντες πόρους.

16. Να μην χρειάζεται κλήρωση, ούτε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για ορισμό επιτροπών διαγωνισμού.

17. Ο δήμαρχος ή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ή ο εντεταλμένος προϊστάμενος οργανικής μονάδας του δήμου να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις επιτάχυνσης του χρόνου ωρίμανσης ενός έργου.

18. Να αποσυνδεθεί ο χρόνος διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών από το χρόνο των ευρωεκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημαντικές αποκλίσεις στα οικονομικά 98 δήμων – Εξηγήσεις ζητά το υπουργείο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε