Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Παπανδρέου: Ακολουθούμε το σωστό δρόμο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
“Ευτυχώς δεν πτωχεύσαμε κι ούτε θα το κάνουμε” δηλώνει ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ιταλική RAI, στο πλαίσιο εκτενούς ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομία.
 

“Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στοχεύει στην αναζωογόνηση της οικονομίας μας, να την καταστήσει πιο ανταγωνιστική και έγκυρη”, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στον απεσταλμένο της RAI. “Οι αγορές δεν ανταποκρίνονται πάντα στις κινήσεις της πολιτικής. Αυτή είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες ζητήσαμε την παρέμβαση των λεγόμενων μηχανισμών οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι αγορές, μετά την κρίση του 2008, είναι πολύ διστακτικές. Και ο πιο μικρός κίνδυνος-εξηγεί ο πρωθυπουργός- τις φοβίζει. Φθάνει ένα άρθρο ή η δήλωση ενός ακαδημαϊκού, για να πέσουν σε βαθύτατη ανασφάλεια, και να ξεκινήσει η κερδοσκοπία”.

Ο απεσταλμένος της RAI ρωτά τον πρωθυπουργό αν σκέφθηκε ποτέ την γνωστή φράση του Χαριλάου Τρικούπη, “δυστυχώς επτωχεύσαμεν”. Και ο κύριος Παπανδρέου απαντά : “ευτυχώς δεν αναγκασθήκαμε να προφέρουμε μια φράση σαν και αυτή, και ούτε θα το κάνουμε στο μέλλον. Διότι η Ελλάδα, έλαβε την ευρωπαϊκή βοήθεια, την στιγμή που αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση να δουλέψουμε για μια ισχυρή αλλαγή και αυτή την στιγμή, ακολουθούμε το σωστό δρόμο για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε”.

Σε σχέση με τον νέο φορολογικό νόμο, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζει, ότι “πρέπει να ανακατανεμηθούν τόσο οι υποχρεώσεις, αλλά και ο πλούτος. Ο νόμος αυτός θα χρησιμεύσει τόσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όσο και για να υποχρεώσει τις πιο πλούσιες, κοινωνικά, τάξεις, να σηκώσουν, και αυτές, το βάρος αυτής της κρίσης”.

 
Μετά από σχετική ερώτηση του ιταλού ρεπόρτερ, ο πρωθυπουργός, τονίζει ότι “τα ελληνικά νησιά δεν πωλούνται, πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε ότι τα αρχιπελάγη μας είναι μια πηγή ευεξίας για όλους και για τους ξένους. Αν πουλούσαμε τα νησιά, θα σήμαινε ότι θα κλείναμε την θάλασσα, ότι θα περιορίζαμε την πρόσβαση μόνον σε λιγοστά άτομα”.
 
Στο ρεπορτάζ της ιταλικής τηλεόρασης έγινε εκτενής αναφορά στις προβλέψεις για την τουριστική κίνηση. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου Ανδρέας Φιορεντίνος, υπογράμμισε ότι “η ελπίδα όλων είναι να μπορέσει να τελειώσει η σεζόν, μια μία συνολική κάμψη που να μην ξεπερνά το 10%” ενω ιταλός επιχειρηματίας του νησιού διαβεβαίωσε ότι “στο νησί δεν υπάρχει καμία κρίση, ίσως μια κάποια μικρή μείωση στα έξοδα των επισκεπτών, αλλά τίποτα το ιδιαίτερα σημαντικό”.

Ο δημοσιογράφος της ιταλικής τηλεόρασης παρατήρησε και το γεγονός ότι ακόμα και τον Ιούλιο τα συνδικάτα συνεχίζουν να προκηρύσσουν απεργίες. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι “οι διαμαρτυρίες στέφονται κατά της πολιτικής που επιβάλλει η ΕΕ και το ΔΝΤ, κατά μιας πολιτικής που επιβάλλεται άνωθεν και πλήττει περισσότερο τις συνέπειες, και λιγότερο της αιτίες της κρίσης”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε