Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Παπανδρέου: Καλές προθέσεις με “ξοφλημένες” συνταγές απ’ τα παλιά

– Σοβαρό πρόσωπο αλλά και μία κυβέρνηση χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο έδειξε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
– Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα όσο πηγαίνουμε καλά στο πρόγραμμα, ανέφερε
– Τάχθηκε κατά νέας αύξησης ΦΠΑ, ωστόσο είπε ότι γίνονται συζητήσεις και εξετάζονται πολιτικές
– “Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων”, τόνισε ερωτηθείς αν θα γίνει εδώ ό,τι στη Ρουμανία
– Ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει σύμβουλός του αμισθί όπως ενημέρωσε 

Ένα σοβαρό πρόσωπο “έβγαλε” ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, έδειξε όμως παράλληλα και μία κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι δυστυχώς δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο.

Η περαίωση την οποία ανακοίνωσε χθες κατα τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ, είναι μία κίνηση που έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως έρχεται σε αντίθεση με τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση αυτή για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δηλαδή, ενώ εδώ και μήνες καλλιεργείται στη συνείδηση του κόσμου ο αγώνας για την πάταξη της φοροδιαφυγής με τη συλλογή αποδείξεων, τώρα η περαίωση έρχεται ουσιαστικά να επιβραβεύσει τη φοροδιαφυγή και να νομιμοποιήσει τους φοροφυγάδες.

Είναι προφανές οτι η κυβέρνηση το κάνει για να καλύψει τη μαύρη τρύπα των εσόδων. Ομως η κίνηση αυτή δεν έχει σχέδιο με βάθος. Δεν ειπώθηκε αν θα είναι η τελευταία φορά, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να υποσκάπτεται η λογική του να είμαστε έντιμοι φορολογούμενοι. Δηλαδη, αν φοροδιαφύγουμε φέτος, του χρόνου ενδεχομένως να έρθει άλλη μία περαίωση και να κλείσουν οι εκκρεμείς υποθέσεις.

Με απολογισμό του έργου των 11 μηνών ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός πριν δεχτεί ερωτήσεις. “Πριν από 11 μήνες είπαμε ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν. Οι Έλληνες θέλησαν να αλλάξει η κυβέρνηση, αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε” είπε.

“Καταφέραμε το ακατόρθρωτο: σώσαμε τη χώρα απο βέβαιη χρεοκοπία” είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας οτι “η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει. Όπως είπε, η κρίση παραμένει, αλλά το δίλημμα έχει μετεξελιχθεί σε “ή αλλάζουμε ή καταδικάζουμε την Ελλάδα”.”Ή αποφασίζουμε τα αυτονόητα, αυτά που δεν αποφασίσαμε εδώ και χρόνια, ή την καταδικάζουμε να παλεύει για τη σωτηρία της δέσμια ξένων δυνάμεων”.

“Και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγαλύτερο λάθος: να μείνουμε αδρανείς. Σηκώσαμε τα μανίκια και έτσι θα συνεχίσουμε. Και είμαστε ακόμη στην αρχή” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως “όσο πηγαίνουμε καλά δεν χρειάζεται κανένα άλλο μέτρο“. “Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχουν αυτά που αποτυπώνονται στη σύμβαση που έχουμε υπογράψει για τα 110 δισ. ευρώ με το μηχανισμό στήριξης. Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέα περικοπή μισθού” είπε ο πρωθυπουργός και απηύθυνε έκκληση στα μέσα ενημέρωσης να μετριάσουν τη “μετρολογία“, καθώς όπως είπε αυτή προκαλεί έντονες ανησυχίες στους πολίτες και αρνητικό αντίκτυπο στο εξωτερικό.

Δήλωσε ότι το 2013 είναι η λήξη της διαδικασίας του μηχανισμού στήριξης “και όσο πιο γρήγορα τα καταφέρουμε, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από τους περιορισμούς του και νωρίτερα από το 2013”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετάταξης προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “έχουμε συμφωνήσει να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ γιατί αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα επιβαρύνει την οικονομία”, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει αλλα σενάρια για την εξοικονόμηση του ενός δισ. ευρώ που θα εξοικονομούνταν από εκεί.

Όπως είπε στα σενάρια βρισκόταν η εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με αυτό της θέρμανσης, τονίζοντας ότι “η διαφορά είναι πηγή διαφθοράς και παραεμπορίου”. “Χρειάζεται η κυβέρνηση να συζητά και να ερευνά και να μη δαιμονοποιούνται ιδέες” πρόσθεσε. Είπε όμως ακόμη ότι δεν θα υπάρξει εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όσο δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ακόμη -ερωτηθείς για την αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ και για ενδεχόμενες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης – οτι δεν θα επιβαρυνθούν τα χαμηλά στρώματα καθώς όπως είπε “υπάρχει κοινωνικό τιμολόγιο”, ενώ διέψευσε αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ερωτηθείς για τη στήριξη των αδυνάμων τόνισε ότι “θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να στηρίξουμε χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους”. “Όσο πιο γρήγορα προχωράμε στην εφαρμογή των αλλαγών τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε ανάπτυξη και τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε μισθούς και συντάξεις” τόνισε. “Ηταν ένας πόνος που έπρεπε να περάσουμε για να σώσουμε τη χώρα” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν η αναδιάρθρωση του χρέους είναι κοντά είπε πως “θα ήταν καταστροφική για την οικονομιά, την αξιοπιστία και το μέλλον. Δεν θα μιλούσαμε για το 13ο και τον 14ο μισθό, αλλά θα μιλούσαμε για τον 2ο και τον 3ο. Θα μιλούσαμε για κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Θα είχαμε τραγωδία για κάθε νοικοκυριό. Κάναμε αυτό που κάναμε για αν μην μπούμε σε λογική χρεοκοπίας”.

Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις, ενώ τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπερ της ανάγκης ύπαρξης ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.

Σε ερώτηση γιατί η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης δεν τέθηκε σε δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η απάντηση του δημοψηφίσματος θα ήταν προφανής. “Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη έχοντας ισχυρή λαϊκή εντολή να βγάλουμε τη χώρα από μελλοντική περιπέτεια” τόνισε. Ερωτηθείς τι θα γίνει αν όσοι έχουν προσφύγει κατά του Μνημονίου στο ΣτΕ δικαιωθούν, δήλωσε ότι “η χρεοκοπία της χώρας δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό θέμα”. “Είναι βαθιά πολιτικό και βαθιά οικονομικό θέμα”πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων” τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν θα γίνει και εδώ αυτό που έγινε με τις υποδείξεις του ΔΝΤ στη Ρουμανία. “Δεν υπάρχει θέμα οχι μόνο γιατί είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά και γιατί έχουμε καταφέρει μέσα από τις διαπραγματεύσεις να το αποφύγουμε”, δήλωσε, τονίζοντας ότι αυτό συνέβη και με τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και τη συλλογική σύμβαση, όπου δόθηκαν οριακές αυξήσεις.

Σχετικά με τη φορολογία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι “προσπαθούμε να διευρύνουμε τη φορολογική βάση για να πληρώσουν αυτοί που πρέπει”. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή τη στιγμή πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν ανοιχτές υποθέσεις με την εφορία και ότι οι υποθέσεις αυτές θα κλείσουν με καθαρό τρόπο. “Το νέο φορολογικό σύστημα θα το εφαρμόσουμε άτεγκτα” τόνισε ωστόσο και ενημέρωσε ότι γίνονται ενέργειες ακόμη και για αίτημα παροχής από το εξωτερικό, στοιχείων που έχουν να κάνουν με Έλληνες φοροφυγάδες” και δεσμέυτηκε οτι το κυνηγι θα είναι αμείλικτο.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης ότι ο Λουκάς Παπαδήμος, με τον οποίο όπως είπε έχουν στενή συνεργασία, αναλαμβάνει σύμβουλός του σε θέματα μακροοικονομικής πολιτικής και σε θέματα χρηματαγορών αμισθί.

Ο κ. Παπανδρέου – ερωτηθείς γιατί προχώρησε σε μεγάλο κυβερνητικό σχήμα – τόνισε ότι “η κυβέρνηση έκανε σε 11 μήνες έργο δεκαετιών” και πρόσθεσε ότι “μπορούμε ωστόσο να βελτιωθούμε, καθώς υπάρχουν νέες προτεραιότητες”. Διέψευσε την αναφορά ότι “υπάρχει κενό αρμοδιοτήτων” καθώς δεν έχουν εκδοθεί τα προεδρικά διατάγματα, είπε ότι “όλοι έχουν αρμοδιότητες”.

Σε ερώτηση για το ποιός είναι ο ρόλος του Θ. Πάγκαλου στον ανασχηματισμό απάντησε πως οι αποφάσεις του δεν έχουν σχέση με πρόσωπα αλλά με λειτουργίες για να είναι η κυβέρνηση αποτελεσματική. “Όλοι έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους και ο Πάγκαλος κρατάει τις αρμοδιότητές του” είπε.

Ερωτηθείς για το περιστατικό με το παπούτσι και αν έχει ήδη αρχίσει αυτό που ο ίδιος είπε ότι “θα μας πάρουν με τις πέτρες” ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι “αυτά είναι νερό στο μύλο όσων επενδύουν στη χρεοκοπία της χώρας” και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη και κατασκευασμένα περιστατικά.  “Συζητώ με τους πολίτες. Αυτό είναι μέρος της δημοκρατικής μας κουλτούρας” δήλωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ωστόσο ότι καταδικάζει τη βία. “Κάποιοι έχουν επενδύσει στην χρεοκοπία της χώρας και αυτή τη στιγμή χάνουν λεφτά – και καλώς τα χάνουν” είπε, προσθέτοντας ότι η προβολή τέτοιων περιστατικών από διεθνή ΜΜΕ είναι βούτυρο στο ψωμί όσων επενδύουν στη χρεοκοπία.

Επίσης ο πρωθυπουργός δεσμέυτηκε για εξάντληση της τετραετίας, επιβεβαίωσε οτι προχωρά σε αλλαγή του εκλογικού νόμου παραπέμποντας στο γερμανικό μοντέλο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανές περεταίρω συνεργασίες με το κόμμα Κουβέλη καθώς όπως είπε “εκπέμπει θετικό μήνυμα η συνεργασία στο δήμο Αθηναίων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Αντιδράσεις στη συνέντευξη Γ. Παπανδρέου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε