Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Παπανδρέου προς ΕΕ: “Αποφασίστε τι θέλετε”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

“Γίναμε πειραματόζωα μεταξύ Ευρώπης και διεθνών αγορών. Αυτή η μάχη δεν τελείωσε, μόλις ξεκίνησε

με μια σημαντική απόφαση της ΕΕ να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας και της ευρωζώνης”, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για έλλειψη συντονισμού διαφόρων οργάνων της Ένωσης, ακόμα και για διχογνωμία, ενώ χαρακτήρισε “άτολμη” τη μάχη που έδωσε απέναντι στις αγορές.
“Υπήρξαν πολλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα”, είπε ο κ. Παπανδρέου και επέρριψε ευθύνες στην ΕΕ, την Κομισιόν και τη Γιούροστατ, λέγοντας ότι “δεν επεσήμαναν στην προηγούμενη κυβέρνηση πού πήγαινε, υπονομεύοντας το κύρος των ευρωπαϊκών θεσμών στις διεθνείς αγορές”.

“Σε παρόμοιες περιπτώσεις, η χώρα μας θα αναγκαζόταν να προσφύγει στο ΔΝΤ. Πρέπει να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει”, είπε χαρακτηριστικά.

“Ο αγώνας της κυβέρνησης επικεντρώθηκε να δοθεί η απαραίτητη πίστωση εμπιστοσύνης στη χώρα μας για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές”, είπε επίσης.

Πρόσθεσε οτι οι ευεργετικές συνέπειες των μεγάλων αλλαγών θα φαίνονται καθώς εμπεδώνονται. Θα πάρουν όμως το χρόνο τους. Αυτό σημαίνει να συνεχίζουμε και να προωθούμε τις μεγαλύτερες αλλαγές γιατί χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης, για να φανούν τα απ΄τα αποτελέσματα για τον πολίτη και την κοινωνία.

Χρειάζεται να ξεφύγουμε και από την άμεση κρίση. Είναι σημαντικό να δοθεί στην Ελλάδα “ανάσα ζωής” για να έχει το χρόνο και τη δύναμη να ανορθώσει την οικονομία και τους θεσμούς της.”

Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ λέγοντας:  “Λόγω της εκγληματικής πολιτικής του πρόσφατου παρελθόντος βρεθήκαμε ξεκρέμαστοι στις διεθνείς αγορές. Η ΕΕ έδωσε την πολιτική και θεσμική της στήριξη”.

Θέμα του υπουργικού συμβουλίου είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η συζήτηση 6 νομοσχεδίων που αφορούν στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την ενίσχυση της αγοράς.

Μιλώντας το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το ζητούμενο γιά την κυβέρνηση και τον Γ.Παπανδρέου από το Συμβούλιο Κορυφής, ήταν μιά ξεκάθαρη πολιτική απόφαση που να δείχνει ότι κανένας δεν είναι μόνος του και ότι υπάρχει κοινοτική αλληλεγγύη. “Αυτή η απόφαση πετύχαμε να ληφθεί”, είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου. Πρόσθεσε ακόμη ότι αν και ελήφθησαν σκληρά μέτρα, έχουν την αποδοχή των πολιτών, επειδή αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σ’αυτά το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης και ότι είναι αποτελεσματικά. 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε