Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Παπανδρέου: Στόχος η σπατάλη – Δεν θα γίνουν απολύσεις και αυξήσεις φόρων

– Τρεις συσκέψεις στη Βουλή υπο τον πρωθυπουργό
– Την Πέμπτη κατατίθεται ο προϋπολογισμός του 2011
– Διαρροές στον Ξένο Τύπο για νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. το 2011
– Αίσθηση απο την παρουσία Παπαδήμου σε όλες τις συσκέψεις
– Απών ο Ραγκούσης – Φήμες για δυσμένεια
– Τη Δευτέρα στην Αθήνα η τρόικα

“Εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε έχοντας βάλει στο στόχο τη σπατάλη. Όχι απολύσεις, καμία επιπλέον επιβάρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί”, είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της πρώτης, από τις τρεις διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις που πραγματοποιούνται, υπό την προεδρία του, στο γραφείο του στη Βουλή.

“Απέναντι στην ακατάσχετη κινδυνολογία, εμείς απαντάμε με συνέπεια και συνεχίζουμε με σταθερότητα τον αγώνα, για τη σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας με μεγάλες αλλαγές”, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Kάλεσε όλους να κατανοήσουν τις ευθύνες τους και να παραδειγματιστούν, από τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην υπόλοιπη Ευρώπη, τονίζοντας “πόσο σημαντικό ήταν και είναι να έχουμε ασπίδα σήμερα το μηχανισμό στήριξης που μας προστατεύει από τις επιθέσεις”, αλλά και “πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε με σταθερότητα και συνέπεια τις μεγάλες αλλαγές, που εγγυώνται την ευνομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προοπτική της οικονομίας και την αναπτυξιακή μας προοπτική”.

Στην πρώτη σύσκεψη, που ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, συμμετείχαν -εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λ. Παπαδήμο, που θα μετέχουν σε όλες τις συσκέψεις- οι Θ. Πάγκαλος, Δ. Ρέππας, Ανδ. Λοβέρδος, Λ. Κατσέλη και Ευ. Βενιζέλος. Στη σύσκεψη προσήλθε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ηρ. Πολεμαρχάκις.

Στη δεύτερη σύσκεψη, συμμετείχαν οι: Χ. Παμπούκης, Δ. Δρούτσας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, Στ. Λαμπρινίδης. Σκοπός της ήταν τα ταξίδια Παπανδρέου στο Παρίσι αλλά και στη Συνοδο του ΝΑΤΟ.

Τέλος, στην τρίτη που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα συμμετείχαν οι : Χ. Παμπούκης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Ά. Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Γερουλάνος, Τ. Μπιρμπίλη και Γ. Διαμαντίδης.

Σε όλες τις συσκέψεις συμμετείχε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος απ’ ότι φαίνεται αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών.

Στο μεταξύ, το τοπίο στην οικονομία παραμενει και θολό και ταραχώδες, εν μέσω εκλογών που δείχνουν φθορά του πολιτικού συστήματος και μεγάλης αδιαφορίας από τους πολίτες, οι οποίοι στενάζουν υπό τη “μπότα” της φτώχειας, της ανεργίας και των λουκέτων στην αγορά.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε ευρεία σύσκεψη στη Βουλή, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2011, που θα φέρει νέα μέτρα. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι τα μέτρα θα αφορούν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, πέρα του προσωπικού που θα φύγει από τις ΔΕΚΟ στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

“Ηχηρή” η απουσία από τη σύσκεψη του συντονιστή της κυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος όπως έχει γράψει το NewsIt ήταν ο κύριος εισηγητής για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και του διλήμματος του πρωθυπουργού, πράγμα που έχει δημιουργήσει έντονη φημολογία ότι έχει περιέλθει σε δυσμένεια. ‘Οπως διευκρινίστηκε, στις απανωτές συσκέψεις δεν συμμετέχουν Ραγκούσης, Παπουτσής και Καστανίδης γιατί συζήτησαν τα θέματα της οικονομίας με τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες.

Προηγήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμο.

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία μπαίνουν την Δευτέρα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας σχετικά με τις αποφάσεις για τη φορολογία και τις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού. “Αγκάθι” ωστόσο η μεγάλη υστέρηση εσόδων και ο στόχος για το έλλειμα καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι δεν πιάνουμε τους στόχους.

Το έλλειμα διαμορφώνεται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στα 17,405 δισ. ευρώ από 24,833 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 29,9% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 36,9%, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 3,7% έναντι του αναθεωρημένου στόχου για αύξηση 8,7%.

Καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις θα είναι τα στοιχεία για την αναθεώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 που θα δοθούν στην δημοσιότητα από την Eurostat την Δευτέρα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα στοιχεία της Εurostat θα ανεβάζουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 σε επίπεδα πάνω από 9% του ΑΕΠ, έναντι 7,8% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η κάλυψη της διαφοράς αυτής θα είναι το αντικείμενο των συνεχών συσκέψεων που θα έχουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το μνημόνιο και των προτάσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Νέες διαρροές κυβερνητικών αξιωματούχων – Έρχονται μέτρα 4,5 δισ.

Χρεοκοπία της Ελλάδας βλέπουν οι ξένοι επενδυτές

Από κοντά και η Ιρλανδία – στο δρόμο για το Μνημόνιο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε