Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Παραλήρημα Σκοπιανών στο σόου της ανεξαρτησίας – Εμφανίστηκαν σαν αρχαίοι Μακεδόνες (Φωτορεπορτάζ)

O "Έφιππος πολεμιστης" όιπως αποκαλούν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να μην μας προκαλέσουν λένε οι Σκοπιανοι.
Έχουν χάσει κάθε έλεγχο μάλλον οι Σκοπιανοί και ειδικά ο πρωθυπουργός του Νικολά Γκρουέφσκι που μάλλον το έχει δει Μέγας Αλέξανδρος. Δείτε φωτογραφίες από το χθεσινοβραδινό τους παραλήρημα.

Χθες βράδυ το ρεσιτάλ αδιαλλαξίας τους “έδινε” ρέστα, στη διάρκεια του επίσημου εορτασμού για την επέτειο της συμπλήρωσης 20 ετών από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1991 από την ενιαία Γιουγκοσλαβία.
 
Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων συμπατριωτών του, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, που προκλητικά αποκαλούν «Μακεδονία», ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση που θα αμφισβητεί τη «μακεδονικό» έθνος και τη «μακεδονική» γλώσσα, ενώ επανέλαβε πως μια πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία, θα επικυρωθεί με δημοψήφισμα από το λαό.
REUTERS
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε νωρίτερα και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ. Εμφανίστηκε ακόμη πιο προκλητικός από τον πρωθυπουργό. Κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του λεγόμενου μουσείου «Μακεδονικού Αγώνα» και φυσικά απευθυνόμενος προς την Ελλάδα δήλωσε : «Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν θα υπάρξει ποτέ λύση που να παραβιάζει την ταυτότητα, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και το Σύνταγμά μας».
Στον χαιρετισμό του, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, υπεραμύνθηκε της τοποθέτησης μνημείων και αγαλμάτων με τον Μέγα Αλέξανδρο και άλλες προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, απαντώντας έμμεσα στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Λαμπρινίδη πως : «οι τοποθετήσεις μνημείων στα Σκόπια αποτελούν πρόκληση που προβάλλουν τους Έλληνες».
Συγκεκριμένα, ο Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ευθαρσώς πως οι Σκοπιανοί πρέπει να είναι περήφανοι για τα αγάλματα και τα μνημεία, αφού : «είναι μέρος της ιστορίας μας, είναι για τα παιδιά μας, για την Μακεδονία μας».
 
Με το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού Γκροέυφσκι, έγιναν και τα επίσημα αποκαλυπτήρια του «έφιππου πολεμιστή», όπως αποκαλούν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να μην προκαλέσουν την Ελλάδα, το οποίο φωταγωγήθηκε σε … γαλάζιες αποχρώσεις.

 
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπου περιφέρονταν και Σκοπιανοί ντυμένοι αρχαίοι Μακεδόνες με .., χλαμύδες και περικεφαλαίες, είναι το γεγονός πως υψώθηκε τεράστιο πανό, με τη «Μεγάλη Μακεδονία» μέχρι τον Όλυμπο και την Χαλκιδική, το οποίο μαζεύτηκε όταν ξεκίνησε η επίσημη τελετή.
 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε