Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Παραμένουν τα μπλόκα – Κλείνουν και παρακαμπτήριους

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
,,ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες μετά το ναυάγιο στη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου. Γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα. Διαβάστε τι αποφάσισαν.

  Την απόφαση να μην επιτρέπουν ούτε τη διέλευση των ΙΧ αυτοκινήτων από και προς το μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, πήραν οι αγρότες από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Οι αγρότες που συνεδρίασαν στο ‘Αγκιστρο, κοντά στον Προμαχώνα, θα  εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους απο την Δευτέρα αφού αποφάσισαν κοινή δράση 20 μπλόκων απο  Εβρο, Κέρκυρα, Κιλκίς, Δράμα, Νίκαια, Κοζάνη, Φλώρινα, Μάλγαρα, Χαλκιδική, Πέλλα, Πιερία, Ευβοια και Χανιά . Απο τη συνέλευση αποχώρησαν οι εκπρόσωποι τριών μπλόκων (Επανομής, Χαλκηδόνας- Θεσσαλονίκης και Πλατύκαμπου Λάρισας).

Οι αγροτες των 20 μπλόκων κατέληξαν σε 9 αιτήματα με τα οποία θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. 
Μεταξύ αυτών: ο μή διαχωρισμός των αγροτών σε κύριο επάγγελμα και μη, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και οι εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, η κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης. Ζητούν επίσης τη μη φορολόγηση των χωραφιών και το πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανοτοκίων καθώς και την μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Οπως ανακοινώθηκε οι αγρότες θα αποστείλουν τα αιτήματά τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, με την οποία θα διεκδικήσουν συνάντηση, «όταν θα το κρίνουν οι ίδιοι», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Κάστρου αποφάσισαν να κλείσουν την Εθνική και τους παρακαμπτήριους δρόμους. Το ίδιο αποφάσισαν και οι αγρότες στα μπλόκα στην Αλαμάνα, την Ελάτεια και τις Λιβανάτες. Στις γενικές τους συνελεύσεις διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στην τελευταία συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράμμισαν ότι τα ζητήματα της βιωσιμότητας δεν αντιμετωπίζονται και υποστήριξαν ότι «ακόμα και τα θεσμικά θέματα βρίσκονται μέσα σε θολό τοπίο, το οποίο δεν ξεκαθαρίστηκε, παρά το γεγονός ότι εκτιμήθηκε αρχικά ότι υπήρχε προσέγγιση».

Οι εκπρόσωποι των αγροτών θα εισηγηθούν την απόφασή τους την Κυριακή στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο, που θα συνεδριάσει και θα λάβει την τελική απόφαση. 

    Ολιγόλεπτη συζήτηση με τους αγρότες είχε στο μπλόκο της Αλαμάνας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης. «Και μόνο ότι το αγροτικό θέμα μπήκε επάνω στο τραπέζι, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο στην κυβέρνηση και μάλιστα αυτό τον χρόνο τον δικαιούται», δήλωσε ο κ. Σαλαγιάννης σε συζητήσεις με τους αγρότες, που στο σύνολό τους απέρριψαν την έκκληση του βουλευτή. 

Ανοιχτή είναι η εθνική οδός Σερρών – Θεσσαλονίκης, που έκλεισε συμβολικά για μικρό διάστημα, ενώ κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο Κερδυλλίων.

Την απόφαση να μην κλείσουν σήμερα τον κόμβο της Εγνατίας Οδού με την παλιά εθνική οδό Γρεβενών-Κοζάνης, πήραν οι αγρότες του νομού Γρεβενών σε συνέλευσή τους.  Όπως τόνισαν δεν θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό του δρόμου, σε ένδειξη καλής θέλησης για τους ξενοδόχους και επαγγελματίες της περιοχής, που περιμένουν επισκέπτες για το Σαββατοκύριακο.

Αδιέξοδο στη συνάντηση
Σε αδιέξοδο κατέληξε η τετράωρη σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευή, της υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Κατερίνας Μπατζελή και εκπροσώπων από τα 14 μπλόκα του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα της Αλαμάνας του Κάστρου και μερικών άλλων της Βορείου Ελλάδας ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και το μεσημέρι του Σαββάτου, σε συνελεύσεις που θα γίνουν στους τόπους των μπλόκων, θα πάρουν τις αποφάσεις τους για την μορφή του αγώνα τους.

Ακούστε τις δηλώσεις του εκπροσώπου των αγροτών στην κάμερα του NewsIt

Στο ξεκίνημα της συνάντησης η κ. Μπατζελή είχε επισημάνει ότι: “Κατανοούμε και ζούμε τα προβλήματα των αγροτών, τις αγωνίες και τα αιτήματά τους. Απαντάμε με τρόπο σαφή, τεκμηριωμένο και χρονικά οριοθετημένο”. Τους κάλεσε δε να αρθούν στο ύψος της κοινωνικής τους ευθύνης και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Τι υποσχέθηκε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Η κα Μπατζελή ανακοίνωσε τη διοχέτευση ενός δισ. ευρώ στους αγρότες ως εγγύηση για τη λήψη δανείων, από το πακέτο των 28 δισ. που είχε δοθεί πέρυσι στις τράπεζες.

 
Επίσης δεσμεύτηκε για το «πάγωμα» των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης από 300 – 500 ευρώ σε ευπαθείς ομάδες αγροτών και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των προϊόντων τους.
 
Τέλος, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε ότι ξεκινούν άμεσα περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, ώστε να εκφραστούν τα προβλήματα των αγροτών κάθε περιοχής.
 

Λίγο πριν τις 12:00 το βράδυ η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βγήκε από την αίθουσα των συνεδριάσεων και κατευθύνθηκε προς το προσωπικό της γραφείο και μετά από λίγο αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Καρχιμάκης βγαίνοντας για λίγο από την αίθουσα έκανε λόγο για ένα πάρα πολύ κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Η κα Μπατζελή φθάνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση

Σκληρή διαπραγμάτευση υπάρχει με σκοπό να απομακρυνθούν τα μπλόκα

Την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου είναι πλέον εξοργισμένο με την κατάσταση, ενώ ξεκίνησαν και οι πρώτες μηνύσεις από εμπορικούς συλλόγους. Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για διαφυγόντα κέρδη κατέθεσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ξενοδόχων  Μαγνησίας.

Ο Κώστας Λεβέντης μιλώντας στο Νewsit ανέφερε ότι τα η ζημιά που έχουν πάθει οι ξενοδόχοι της περιοχής τις τελευταίες 12 ημέρες εξαιτίας των αγροτικών κινητοποίησεων ξεπερνά το 1,5 εκατ ευρώ, λέγοντας μας ότι μόνο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε λόγω των μαζικών ακυρώσεων έχασαν μισό εκατομμύριο ευρώ.

Ο κ. Κώστας Λεβέντης λέει χαρακτηριστικά :  ‘’Μόνο για το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε από τα 4.500 κρεβάτια ακυρώθηκε το 70% ,σημαίνει σε αριθμούς αυτό σε δείγμα 60 ξενοδοχείων 500 χιλιάδες ευρώ μόνο για διαμονή’’.

Για το Σαββατοκύριακο αναφέρει πως η πληρότητα φθάνει μόλις το 10-15%! Στην ψηφοφορία που διεξάγει το Newsit για το αν είστε υπέρ ή κατά των κινητοποιήσεων των αγροτών, το 71% δηλώνει κατά, το 23% υπέρ και το 5% οτι δεν τους ενδιαφέρει. ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας εάν θα ζητήσει αποζημίωση από την Ελλάδα για τις απώλειες που έχουν προκληθεί λόγω των αγροτικών μπλόκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Πορεία μέχρι το Κολωνάκι έκαναν οι αγρότες την Δευτέρα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε