Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Παράνομη η κράτηση του Χριστόφορου Κορτέση αποφάσισε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παράνομη η κράτηση του Χριστόφορου Κορτέση αποφάσισε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Για παράνομη κράτηση και για παραβίαση του δικαιώματος έγκαιρης ενημέρωσης των υπόπτων, για τους λόγους σύλληψης τους, καταδίκασε την Ελλάδα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την εκδίκαση της προσφυγής του Χριστόφορου Κορτέση κατά της Ελλάδος.

Ο Χριστόφορος Κορτέσης, που βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές της Κορίνθου, συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές, στις 10 Απριλίου 2010 και μεταφέρθηκε στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (“Επαναστατικός Αγώνας”), κατοχή εκρηκτικών, απόπειρα δολοφονίας και υλικές ζημιές.

Η κατηγορία για συμμετοχή του στον “Επαναστατικό Αγώνα” βασίσθηκε σε υποψίες των αρχών ενώ, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου, η κατηγορία ότι κατείχε εκρηκτικά, βασίσθηκε στις καταθέσεις αστυνομικών που πραγματοποίησαν έρευνα, την ίδια ημέρα, στο σπίτι των γονιών του.

Στο σκεπτικό της απόφασης επικρίνεται το γεγονός ότι, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν δημοσίως την σύλληψη του, αναφέροντας μετά βεβαιότητας ότι ήταν μέλος της οργάνωσης “Επαναστατικός Αγώνας”

Στην προσφυγή του ο Κορτέσης ισχυρίσθηκε ότι οι αστυνομικές αρχές παραποίησαν τα αποτελέσματα της έρευνας στο σπίτι των γονιών του και ότι τον ενημέρωσαν, για τους λόγους της σύλληψης του, ένα μήνα μετά το συμβάν.

Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντα και του επιδίκασε 2.200 ευρώ για ηθική βλάβη, υποχρεώνοντας την Ελλάδα να πληρώσει και 525 ευρώ για τις δικαστικές δαπάνες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε