Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Παράνομη κρατική ενίσχυση από την ΔΕΗ στην “Αλουμίνιον της Ελλάδος”;

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για τα φθηνά τιμολόγια της ΔΕΗ στην εταιρεία “Αλουμίνιον της Ελλάδος”.  

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ότι αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. προκειμένου να διαπιστωθεί αν η τιμολόγηση του ρεύματος της ΔΕΗ στην “Αλουμίνιον της Ελλάδος” αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα εξετάσει εάν η ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται στην “Αλουμίνιον της Ελλάδος” είναι σε τιμές κατώτερες της αγοράς. Παράλληλα θα ερευνήσει και τις καταγγελίες που αναφέρουν ότι ο κρατικός φορέας “Δημόσια Επιχείρηση Αερίου” πλήρωσε τα έξοδα κατασκευής ενός αγωγού αερίου που ανήκει στην “Αλουμίνιον της Ελλάδος”. 

Η αρμόδια επίτροπος σε θέματα ανταγωνισμού Νίλι Κρους αναφορικά με την απόφαση σχολίασε: “πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η “Αλουμίνιον της Ελλάδος” δεν είχε κάποιο αθέμιτο οικονομικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αλλά κατέβαλε, όπως κάθε άλλη επιχείρηση, την τιμή της αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια και το αέριο που αγόρασε”.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε δύο καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα είχε χορηγήσει ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση στην εταιρεία παραγωγής αλουμινίου “Αλουμίνιον της Ελλάδος”, με την παροχή διαφόρων πλεονεκτημάτων και συγκεκριμένα φορολογικών απαλλαγών, αναβολής φορολογικών υποχρεώσεων, δανείων με ευνοϊκούς όρους, απαλλοτρίωσης εκτάσεων, αποκλειστικής χρήσης παράκτιας και θαλάσσιας περιοχής, καθώς και χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτά τα πλεονεκτήματα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Επιτροπής, συνιστούν κρατική ενίσχυση βάσει τους κανόνες της Ε.Ε. αλλά υπογραμμίζει ότι παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο της σύστασης της εταιρείας, το 1960, πολύ πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, το 1981. Τα περισσότερα από αυτά δεν τροποποιήθηκαν μετά την προσχώρηση και, συνεπώς, αποτελούν υφιστάμενες ενισχύσεις, οι οποίες δεν απαιτείται να επιστραφούν.

Εντούτοις , όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα συνέχισε να παρέχει στην “Αλουμίνιον της Ελλάδος” ηλεκτρική ενέργεια σε χαμηλότερες τιμές, για 15 μήνες ύστερα από τη λήξη της σύμβασης εγκατάστασης. Η διαφορά μεταξύ της προτιμησιακής και της συνήθους τιμής ανέρχεται σε 17,4 εκατ. ευρώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε