weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Παράταση στην αγωνία για τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα – Στη νέα τηλεδιάσκεψη θα κριθούν τα πάντα για το Δημόσιο

Παράταση στην αγωνία για τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα – Στη νέα τηλεδιάσκεψη θα κριθούν τα πάντα για το Δημόσιο

Σκληρό παζάρι στις πλάτες των ελλήνων πολιτών «παίχτηκε» στη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τους εκπροσώπους της τρόικας και για το λόγο αυτό η τηλεδιάσκεψη διεκόπη και αναμένεται να πραγματοποιηθεί ξανά το απόγευμα της Τρίτης.

Το τοπίο είναι τόσο θολό που ολόκληρη η κυβέρνηση βρίσκεται στα «κάγκελα», ενώ χαρακτηριστικό της νέας εμπλοκής είναι πως οι τεχνικές ομάδες που θα βρίσκονται στην Αθήνα θα επεξεργαστούν περαιτέρω ορισμένα στοιχεία, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη κυβερνητικής επιτροπής ή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ωστόσο, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε πως η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, και πως χρειάζεται ακόμη κάποια δουλειά ώστε να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα.

Πληροφορίες την ίδια ώρα αναφέρουν πως από την Τρίτη ενδεχομένως να αρχίσουν να αποστέλλονται μαζικά οι ειδοποιήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους ότι τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η επανάληψη της τηλεδιάσκεψης καταδεικνύει και τη δυσκολία στην τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα δημοσιονομικά μέτρα, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και το 2012. Θεωρείται δεδομένο ότι τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στον περαιτέρω δραστικό περιορισμό των δαπανών (συμπεριλαμβανομένων, της εργασιακής εφεδρείας – που αναμένεται να επεκταθεί και στον στενό δημόσιο τομέα -, της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, των καταργήσεων φορέων, κ.λπ.).

Ο κ.Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων οτι θα δεσμευθεί για:

– Κλείσιμο περιττών οργανισμών και ανακοίνωση εντός της εβδομάδας της αναδιάρθρωσης των φορέων
Εφεδρεία στον στενό και τον δημόσιο τομέα («στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, όπως και στον ευρύτερο. Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση με διαφάνεια. Το μελετά ο αρμόδιος υπουργός», δήλωσε χαρακτηριστικά).
– Ολοκλήρωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ στις αρχές Οκτωβρίου (με την επισήμανση, «να μην νιώθει κανείς υπάλληλος ότι απειλείται»).
– Ταχύτερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να «είμαστε κοντά στον στόχο έως τον Δεκέμβριο».

Πως θα «διώξουν» 60.000 υπαλλήλους

Κατ’ αρχήν, μόνο από τις ΔΕΚΟ θα μείνουν εκτός με την εφεδρεία 20.000 υπάλληλοι.

Αν αυτό επεκταθεί και στον «στενό» δημόσιο τομέα μιλάμε για άλλους 5.000 σε καθεστώς εφεδρείας.

Υπάρχουν όμως και άλλοι 35.000 συμβασιούχοι τους οποίους η τρόικα θέλει άμεσα να δουν την πόρτα της εξόδου. Οι περισσότεροι μάλιστα προσλήφθηκαν το 2011.

Επικοινωνιακό τρικ το κόψιμο των συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 55 ετών

Νωρίς το μεσημέρι, ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ήταν οτι η τρόικα έχει απαιτήσει τη διακοπή καταβολής συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 55 ετών στο Δημόσιο. Το σενάριο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit αποδεικνύεται αποκύημα φαντασίας, αφού διαψεύδεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Θα τα ανακοινώσουμε όλα μετά τις επαφές με την τρόικα – Σταματήστε τα σενάρια

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

«Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίασε χθες το βράδυ σε δημόσια ανακοίνωσή του το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι αποφασισμένη να κινηθεί η Κυβέρνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012, καθώς και για την άμεση προώθηση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών», τονίζει το υπουργείο.

Όπως σημειώνει, όλες οι ειδικότερες αποφάσεις, «οι οποίες κινούνται, ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και ισχύει ως νόμος του κράτους», θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει παράλληλα πως δεν έχει απολύτως κανένα νόημα η ανακύκλωση ή η επεξεργασία σεναρίων, τα οποία, όπως λέει, δημιουργούν σύγχυση και νευρικότητα στους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζητούν να διακοπούν οι συντάξεις όσων είναι κάτω των 55!

‘Αμεση απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, μείωση συντάξεων και να περάσει οπωσδήποτε το Τέλος Ακινήτων θα απαιτήσει η τρόϊκα

«Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για απολύσεις»

Βενιζέλος: Απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα

Παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή; – Θρίλερ με την τηλεδιάσκεψη – Αντί για τις 15.00 μετατέθηκε για τις 19.00

Το χαλί για τα νέα μέτρα έστρωσε ο Βενιζέλος – Βλέπει ύφεση 5,5%

Το ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με τον εαυτό του. ΄Η αλλάζει το δημόσιο που δημιούργησε, ή χάνει την εξουσία

#TAGS MM