Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Παραβίαση του απορρήτου προσωπικών δεδομένων σε κρατικό νοσοκομείο

Παραβίαση του απορρήτου προσωπικών δεδομένων σε κρατικό νοσοκομείο

Σύσταση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη διοίκηση κρατικού νοσοκομείου για την προστασία του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Η σύσταση έγινε όταν μόνιμη διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου κατήγγειλε στην Αρχή ότι η διοίκηση του νοσοκομείου κοινοποίησε στο τμήμα προσωπικού, στο λογιστήριο και στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου ότι η εργαζόμενη επικαλέστηκε «ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας των οποίων δήλωσε αδυναμία να αντεπεξέλθει στα νέα καθήκοντά της». Για το λόγο αυτό η υπάλληλος τοποθετήθηκε στη γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων, όπως είχε ζητήσει.

Κατ’ αρχάς η Αρχή επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τους σκοπούς του Ν. 2472/1997, ως ευαίσθητα δεδομένα νοούνται και τα δεδομένα υγείας, ενώ ως υγεία νοείται κάθε πληροφορία που ανάγεται «τόσο στη βιολογική όσο και στην ψυχική κατάσταση της υγείας του ατόμου».

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 28/2012 απόφαση της Αρχής, η γνωστοποίηση από τη διοίκηση του νοσοκομείου της απόφασης για τη μετακίνηση της υπαλλήλου σε άλλο τμήμα, με αναφορά στην κατάσταση της υγείας της, «συνιστά επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων».

Όμως στην επίμαχη απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου προς τα αρμόδια τμήματα «δεν χρειαζόταν η ρητή αναφορά στην κατάσταση της υγείας της καταγγέλλουσας υπαλλήλου, παρά αρκούσε ενδεικτικά η αναφορά σε σοβαρούς προσωπικούς λόγους που συνέτρεχαν στο πρόσωπο της εργαζόμενης για τη μετακίνησή της», αναφέρει η Αρχή.

Η αποκάλυψη της κατάστασης της υγείας της υπαλλήλου, συνεχίζει η Αρχή, «παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας» που προβλέπει ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (Ν. 2472/1997), όπως επίσης παραβιάζει και «την υποχρέωση του απορρήτου της επεξεργασίας» που προβλέπεται από τον ίδιο νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να συμπεριφέρεται με ευγένεια και κοσμιότητα στους πολίτες!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε