weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Παρέμβαση εισαγγελέα! Ερευνήστε αν έχει γίνει πρόσμιξη μοσχαρίσιου με αλογίσιο κρέας στην Ελλάδα!

Παρέμβαση εισαγγελέα! Ερευνήστε αν έχει γίνει πρόσμιξη μοσχαρίσιου με αλογίσιο κρέας στην Ελλάδα! | Newsit.gr

Εντολή για εκτεταμένους ελέγχους, ώστε να εντοπιστούν οι διαστάσεις, στην Ελλάδα, του διατροφικού σκανδάλου με κρέας αλόγου που έχει ξεσπάσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Φάκου.

Η εισαγγελέας, μετά από αναφορά του ΕΦΕΤ, αλλά και δημοσιεύματα στον Τύπο, έδωσε εντολή στην Οικονομική Αστυνομία να διενεργήσει ελέγχους, ώστε να εντοπιστεί αν και σε ποιες ποσότητες έχουν εισαχθεί στη χώρα μας τρόφιμα με προσμίξεις αλογίσιου κρέατος, συμπεριλαμβανομένων και συσκευασιών κιμά που εμφανιζόταν ως προερχόμενος από μοσχαρίσιο κρέας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΕΤ, στην αναφορά του προς την Εισαγγελία, επισημαίνει στοιχεία για συγκεκριμένες εισαγωγικές εταιρίες, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι εισήγαγαν ύποπτης ταυτότητας κρέας.

Καταγγελίες στον Τύπο, ελληνικό και ξένο, που είναι σε γνώση της Εισαγγελίας, θεωρούν ως δεδομένο ότι η Ελλάδα υπήρξε σταθμός στη διανομή κρέατος αλόγων, χωρίς ακόμη να προσδιορίζεται η συνολική ποσότητα που καταναλώθηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπήρξε κατάσχεση, σε ψυκτική αποθήκη εισαγωγικής εταιρίας στην Αθήνα, ποσότητας «ύποπτων» προϊόντων, ενώ δείγματα απεστάλησαν στο Γενικό Χημείο του κράτους, ώστε να εξακριβωθεί αν προκύπτει παρουσία DNA ιπποειδών.

Από τα πρώτα επίσημα στοιχεία που θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία, θα κριθούν και οι περαιτέρω ενέργειες που θα γίνουν σε ποινικό επίπεδο.

ΙΝΚΑ: Βιώνουμε το μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο στην Ευρώπη

Στο πόδι βρίσκονται και οι καταναλωτικές οργανώσεις καθώς κατάγγελουν πως ενώ βιώνουμε το μεγαλύτερο διατροφικό σκάνδαλο στην Ευρώπη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως ο ΕΦΕΤ επιδεικνύουν αντανακλαστικά χελώνας.

Οπως χαρακτηριστά δήλωσε στο Newsit ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης «εμείς ανησυχούμε γιατί δεν ξέρουμε τι τρώμε. Το 2012 εισήχθησαν 74 τόνοι αλογίσιου κρέατος στην Ελλάδα που σημαίνει οτι δε γνωρίζουμε κατά πόσο υπάρχουν μεγάλες ποσότητες στη χώρα μας που αφορούν κρεατοσκευάσματα, αλλαντικά και άλλα συναφή προϊοντα που εμπεριέχουν μέσα αλογίσιο κρέας. Εγώ προσωπικά πιστεύω οτι δεν έχουν κινηθεί γρήγορα οι διαδικασίες για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Είναι άλλο να ξέρω οτι τρώω κρέας αλόγου ή γαϊδουριού ή μουλαριού και να είναι επιλογή μου και άλλο να μου το σερβίρουν ως βόειο ή μοσχαρίσιο κρέας.
Θεωρώ οτι αυτοί που έριξαν το αλογίσιο κρέας στην αγορά είναι μια εκγληματική οργάνωση που είχε προσχεδιάσει τη διακίνηση του προϊόντος εις βάρος της υγείας των καταναλωτών άρα μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο και ίσως είναι το χειρότερο των τελευταίων ετών».

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ…

Ψάχνουν δυο εταιρείες φαντάσματα

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Ελευθεροτυπία, ο ΕΦΕΤ αναζητεί τους ιδιοκτήτες δυο εταιρειών οι οποίες σύμφωνα με το Σύστημα Ελέγχου και Πραγματογνωμοσύνης Συναλλαγών, εισήγαγαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άγνωστες ποσότητες αλογίσιου κρέατος σε κατεψυγμένες μπάλες.

Μετά από αίτημα του ΕΦΕΤ η υπόθεση ερευνάται από το ΣΔΟΕ και την εισαγγελία Αθηνών. Η εισαγωγή αλογίσιου κρέατος δεν είναι μεν παράνομη πράξη, αλλά ερευνάται αν πλασαρίστηκε ως μοσχαρίσιος κιμάς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν οι αρχές εντόπισαν την συναλλαγή όπου καταγράφονται όλες οι εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες (η Βουλγαρία δεν είναι σε πλήρη ένταξη και γι’ αυτό καταγράφεται ως τρίτη χώρα) αναζήτησαν τους δυο ιδιοκτήτες στις διευθύνσεις των εταιρειών που είχαν δηλωθεί στο σύστημα.

Οταν έφτασαν σε αυτές, βρήκαν σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία η οποία επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΦΕΤ, ότι η μια διεύθυνση ήταν χωράφι και η άλλη σε πολυκατοικία που δεν είχε καμία σχέση με την εταιρεία!

Ετσι, ενημέρωσαν το ΣΔΟΕ  και την εισαγγελεία Αθηνών για να εντοπισθούν οι ιδιοκτήτες.

Το εντυπωσιακό είναι επίσης ότι συνολικά σύμφωνα με την Eurostat έχουμε ήδη καταναλώσει 74.300 κιλά αλογίσιου κρέατος.

Στέλεχος του ΕΦΕΤ λέει πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι ο αριθμός είναι δεκαπλάσιος.

Τι λέει στο Newsit εκπρόσωπος του ΙΚΕΑ για τα κεφτεδάκια

Όπως δήλωσε στο Newsit εκπρόσωπος του ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, τα κεφτεδάκια έχουν αποσυρθεί από όλα τα καταστήματα, δείγματά τους έχουν σταλεί σε εργαστήριο του εξωτερικού για έλεγχο και προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα υπάρχουν αποτελέσματα.
Πρόσθεσε ότι και ο ΕΦΕΤ έχει πάρει δικά του δείγματα και γίνεται εργαστηριακός έλεγχος και στην Ελλάδα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακαλούνται και από την Ελλάδα τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ – Ποσότητα βρέθηκε με DNA αλόγου στην Τσεχία

Ανακαλούνται ΟΛΑ τα κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ σε όλο τον κόσμο μετά την εύρεση αλογίσιου DNA στην Τσεχία;

Κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ!

Δεσμεύτηκαν 13 τόνοι κρέατος στον Πειραιά υπό το φόβο του σκανδάλου με το κρέας αλόγου

«Δώστε τα τρόφιμα από κρέας αλόγου στους φτωχούς»

Κρέας αλόγου σε ιταλικά λαζάνια και σε 2,5 τόνους κιμά

#TAGS MM