Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Παρέμβαση Παπανδρέου στη Siemens για στοιχεία

Παρέμβαση Παπανδρέου στη Siemens για στοιχεία

Επιστολή στη Siemens έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου καλώντας την να μεταβιβάσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης στην αρμόδια Εξεταστική – Θετική απάντηση της Siemens Ελλας

Ο πρωθυπουργός, διά του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, απευθύνεται στον διευθυντή της Siemens Ελλάς Π. Ξυνή και ζητά όλα τα στοιχεία για παράνομες χρηματοδοτήσεις και πρόσωπα που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και σχετίζονται με την υπόθεση.

Στην επιστολή εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Παμπούκης προειδοποιεί ότι η συνεργασία είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει η εταιρεία προκειμένουν να εξακολουθήσει να συνεργάζεται με το ελληνικό δημόσιο.

“Οι διερευνόμενες πράξεις έχουν έντονη ηθική απαξία και ζημιώνουν επίσης τη φήμη της εταιρείας σας, που πιστεύω θα θέλει να βάλει ένα οριστικό τέλος τοσο την ιστορία αυτή όσο και σε αυτές τις πρακτικές” αναφέρει ο κ. Παμπούκης στην επιστολή προς τον κ. Ξυνή και συνεχίζει: “Έμπρακτα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβάλλετε με την πλήρη αποκάλυψη πράξεων παρανόμων “χρηματοδοτήσεων” συγκεκριμένα καθώς και προσώπων που ενέχονται σε αυτές. Γιατί ευθύνη δεν έχουν τόσο αυτοί που τα παίρνουν αλλά και αυτοί που τα δίνουν”.

“Η εταιρεία σας υπήρξε από τους κυριότερους προμηθευτές του δημοσίου τις τελευταίες δεκαετίες και συνεπώς συμμετέχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Η αναζήτηση της αλήθειας και η συμβολή σε αυτή αποτελεί στοιχειώδη ηθική και πολιτειακή υπέρτατη υποχρέωση κάθε έλληνα πολίτη ή νομικού προσώπου, πολύ δε περισσότερο, όταν έχει εταιρική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και επιθυμεί να εξακολουθήσει να την έχει” προστίθεται.

Θετική η απάντηση της Siemens Ελλάς

Με επιστολή του προς τον κ. Παμπούκη, ο κ.  Ξυνής αναφέρει πως η εταιρεία θα έρθει σε επαφή με τη μητρική, ζητώντας κι αυτή απο την πλευρά της τη συνδρομή της Siemens, ώστε να δωθούν όλα τα στοιχεία στην εξεταστική επιτροπή και τις δικαστικές αρχές, για να διαλευκανθεί κάθε πτυχή αυτού του σκανδάλου.

Τα πλήρη κείμενα των δύο επιστολών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, είναι τα ακόλουθα:

 

Επιστολή του υπουργού Επικρατείας

 

“Αξιότιμε κύριε Ξυνή,

 

Όπως γνωρίζετε, η Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων διερευνά το σκάνδαλο των “μαύρων ταμείων” της SIEMENS, μέσα σε ένα κλίμα που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και εν μέσω κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας για την Ελλάδα.

 

Οι διερευνόμενες πράξεις έχουν έντονη ηθική απαξία και ζημιώνουν επίσης τη φήμη της εταιρείας σας, που πιστεύω θα θέλει να βάλει ένα οριστικό τέλος τόσο στην ιστορία αυτή όσο και σε αυτές τις πρακτικές. Έμπρακτα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβάλετε με την πλήρη αποκάλυψη πράξεων παράνομων “χρηματοδοτήσεων” συγκεκριμένα καθώς και προσώπων που ενέχονται σε αυτές.

 

Γιατί ευθύνη έχουν τόσο αυτοί που τα παίρνουν όσο και αυτοί που τα δίνουν. Η Κυβέρνησή μας έχει ως προτεραιότητα την ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας μας, που ζημιώθηκε από τη διαφθορά, αιτία εν μέρει της κατάστασης στην οποία βρεθήκαμε. Και με τον Ελληνικό λαό να υποβάλλεται σε μεγάλη θυσία θέλοντας να κατακτήσει ένα καλύτερο και καθαρότερο αύριο.

 

H εταιρεία σας υπήρξε από τους κυριότερους προμηθευτές του Δημοσίου τις τελευταίες δεκαετίες και συνεπώς συμμετέχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

 

Η αναζήτηση της αλήθειας και η συμβολή σε αυτή αποτελεί στοιχειώδη ηθική και πολιτειακή υπέρτατη υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη ή νομικού προσώπου, πολύ δε περισσότερο όταν έχει εταιρική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και επιθυμεί να εξακολουθήσει να την έχει.

 

Σας καλώ συνεπώς, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης να δώσετε άμεσα όλα τα στοιχεία που έχετε, η εταιρεία και ο όμιλος στον οποίο ανήκετε, καθώς και όσα προέκυψαν από την έρευνα που κάνατε με τη συνδρομή γνωστής διεθνώς δικηγορικής εταιρείας, στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σήφη Βαλυράκη και τα μέλη της, θέτοντας ένα τέλος σε αυτή τη θλιβερή ιστορία που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου αποκαλύπτοντας την αλήθεια.

 

Την αλήθεια αυτή η εταιρεία σας την οφείλει. Και όλοι μας οφείλουμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Ηθικά, πολιτειακά, νομικά. Για να μπει μία οριστική τελεία, να αποδοθούν και να αναληφθούν συγκριμένες ευθύνες και να γίνει μία νέα αρχή”.

 

Μετά τιμής Χαράλαμπος Παμπούκης Υπουργός Επικρατείας

 

Απαντητική επιστολή του κ. Ξυνή

 

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

 

Δια της παρούσας θα ήθελα να επιβεβαιώσω την παραλαβή της σημερινής επιστολής σας, την οποία έχουμε ήδη διαβιβάσει και στην Διοίκηση της Siemens AG.

 

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να επισημάνω την προσωπική μου δέσμευση για την πλήρη επίλυση των σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Εξεταστική Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και οι δικαστικές αρχές και την διαρκή δέσμευσή μου για πλήρη συνεργασία και διαφάνεια.

 

Την ανωτέρω δέσμευσή μου υπαγορεύει η μετά βεβαιότητας πίστη μου ότι το οφείλουμε στον Ελληνικό λαό, στα μέλη του Κοινοβουλίου και στους υπαλλήλους μας εδώ στην Ελλάδα. Και αυτό επειδή είναι το σωστό, αλλά και γιατί πιστεύω ότι το μέλλον της Siemens στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα απο την πλήρη, ολοσχερή και με απόλυτη διαφάνεια συνεργασία μας.

 

Προσωπικός μου στόχος και στόχος και των λοιπών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AE είνα να διαδραματίσει η νέα Siemens Ελλάδος έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο, συνδράμοντας στην προσπάθεια της Εξεταστικής Επιτροπής να αποκαλύψει πλήρως την αλήθεια.

 

Γι’ αυτό το σκοπό, θα επικοινωνήσουμε άμεσα με την Siemens AG προκειμένου να εξετάσουμε πρόσθετους τρόπους και δυνατότητες με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνδράμουμε το έργο που επιτελεί η Εξεταστική Επιτροπή, επιπλέον των ενεργειών στις οποίες έχουμε ήδη προβεί.

 

Θα επανέλθω το συντομότερο δυνατόν.”

 

Για την Siemens AE Πάνος Ξυνής Διευθύνων Σύμβουλος

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε