Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πάρτι εκατομμυρίων με δημόσιο χρήμα και στο σωματείο των ΕΛΤΑ

Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λ.Ρακιντζής έβγαλε άλλο ένα πόρισμα το οποίο βάζει πλέον και τα σωματεία των ΕΛΤΑ στο κάδρο με τις πράνομες επιχορηγήσεις. Ti απαντούν οι εργαζόμενοι στο Newsit.

To δημόσιο χρήμα έρεε άφθονο στα ταμεία των σωματείων των ΕΛΤΑ κάτι που μας θυμίζει όσα γίνονταν και στην ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.

Ο κ.Ρακιντζής διαπιστώνει ότι οι επιχορηγήσεις ύψους 3,7 εκατ. ευρώ στην Ομοσπονδία (από το 1999-2010) ήταν παράνομες και αντίθετες με τη νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την ενίσχυση των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις διοικήσεις.

Επίσης μέσω των συλλογικών συμβάσεων παρακρατούνταν εισφορές από τους 8.400 υπαλλήλους από 8 έως 12 ευρώ (συνολικά 12 εκατ. ευρώ), διαδικασία την οποία ο Επιθεωρητής χαρακτηρίζει παράτυπη, αφού επιτρέπεται μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία.

Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή της Τετάρτης, το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί εντός 15 ημερών στον υπουργό Γιάννη Ραγκούση.

Όπως δήλωσε στο Νewsit o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών Υπαλλήλων, Γιώργος Βασιλόπουλος “προσπαθούν να ενοχοποιήσουν κάποιες δράσεις του συνδικάτου. Ζούμε σε μια περίοδο που θέλει και επενδύει στην κατάργηση, τη διάλυση και την απαξίωση του συνδικαλισμού στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια άκρως φασίζουσα νοοτροπία”

ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

” Ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με τη διαδικασία όπως λένε οι εργαζόμενοι,  το ποσό των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ αφορά στην τελευταία 12ετία και τα χρήματα πήγαν σε:
– ενοίκια όπως απορέει η υποχρέωση από τον νόμο 1264 στους εργοδότες να καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης των συνδικάτων.
– κάποιους αποσπασμένους υπαλλήλους
– κάποιες δράσεις τις οποίες αναπτύσσει το συνδικάτο με τη μορφή εκδηλώσεων (για παράδειγμα για τα παιδιά των συναδέλφων που έχουν αριστεύσει, για πρωτοχρονιάτικες γιορτές, για πολιτιστικές εκδηλώσεις υπαλλήλων π.χ. θεατρικές εκδηλώσεις
– κάποια προγράμματα διακοπών που και αυτά τα τελευαταία χρόνια γίνονταν”.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ‘Η ΟΧΙ ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

“Η Ομοσπονδία Ταχυδρομικών Υπαλλήλων σωματείο είναι και το συνδικάτο. Τις διαδικασίες των επιχορηγήσεων λέμε πως θα είναι με ομόφωνες αποφάσεις. Εδώ ο κύριος Ρακιντζής έβγαλε παράνομες τις εισφορές. Όμως οι επιχορηγήσεις απορρέουν από τον 1264 νόμο και είναι ευθεία διάταξη του νόμου. Ποιος νομος τώρα είναι πιο ισχυρός; Αυτός που λέει η ευθεία διάταξη; Αυτο που ερμηνεύει ο Ρακιντζής; Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι πιο ισχυρές και από νόμο ενίοτε; Όλες οι ενεργείες του σωματείου υπογράφτηκαν από τα διοικητικά συμβούλια του συνδικάτου, και από την διοίκηση και από τους υπουργούς. Δηλαδή τώρα διαχρονικά οι κυβερνήσεις είναι παράνομες; Οι διοικήσεις των Οργανισμών είναι παράνομες; Τα συνδικάτα είναι παράνομα;”

ΤΟ ΣΥΝΝΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ;

Στο ερώτημα αυτό ο πρόεδρος των εργαζομένων απαντά “βεβαίως και είναι ηθικό. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα ο εργοδότης υποστηρίζει εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο της κοινωνικής παρέμβασης της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι σύννομο. Συννομότατο και ηθικότατο είναι”.

Aκούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κύριος Γιώργος Βασιλόπουλος:

ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΤΑ

Απόλυτα νόμιμους και διαφανείς χαρακτηρίζει η διοίκηση των ΕΛΤΑ τους όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που υπογράφηκαν με τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση των ΕΛΤΑ διευκρινίζεται ότι με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες συμφωνούνται εγγράφως μεταξύ των ΕΛΤΑ και της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, τα τελευταία 35 χρόνια, καθορίζονται οι όροι εργασίας και οι μεταξύ των συμβαλλομένων αμοιβαίες υποχρεώσεις. Οι όροι των παραπάνω συλλογικών συμβάσεων εργασίας διέπονται από τις αρχές της νομιμότητας και της διαφάνειας.

Προστίθεται επίσης ότι στη συλλογική σύμβαση εργασίας 2006 και 2007, όπως εξειδικεύτηκε με την από 26/03/2008 κοινή συμφωνία, που εξακολουθεί να ισχύει, προβλέπεται η συγχρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων (προγράμματα διακοπών εργαζομένων) από τα ΕΛΤΑ και τους εργαζόμενους. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεν καταβλήθηκε οποιοδήποτε ποσό, από τα ΕΛΤΑ, για το πρόγραμμα διακοπών των εργαζομένων, για τα έτη 2010 και 2011.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε