Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πάσχα έρχεται, εντείνονται τα μέτρα κατά της «ελληνοποίησης» αμνοεριφίων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και για να μη βαφτιστούν ελληνικά εισαγόμενα κρέατα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε σειρά μέτρων.

Η κτηνιατρική υπηρεσία του υπουργείου, το ΣΔΟΕ και άλλοι οργανισμοί συντονίζονται και δικτυώνονται ηλεκτρονικά στο πλαίσιο της ενοποίησης και του συντονισμού των μηχανισμών ελέγχου τομέα διακίνησης κρεάτων και ζώων.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη, καθιερώνονται πέντε καινοτομίες σε έναν μόνιμο μηχανισμό ελέγχου.

Ήδη, άρχισε η ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων με τον Οργανισμό Γάλακτος (ΕΛΟΓΑΚ), ενώ λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή (αριθ.1540) για καταγγελίες “ελληνοποιήσεων” από τους πολίτες.

Οι φορείς που μετέχουν στο μόνιμο μηχανισμό ελέγχου είναι το υπουργείο (Κτηνιατρική Υπηρεσία), ο ΕΛΟΓΑΚ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΣΔΟΕ.

Ο μόνιμος μηχανισμός των ελέγχων έχει αρχίσει να λειτουργεί και ήδη έχει τα πρώτα αποτελέσματα.

Από τις αρχές Απριλίου έχουν καλυφτεί:

– Έμπορος-κρεοπώλης στην Αττική που διακίνησε παράνομα 100 σφάγια αρνιών από FYROM ως ελληνικά.

– Δύο παραγωγούς στην Πρέβεζα που επιχείρησαν να ελληνοποιήσουν 130 αρνιά από την Ισπανία.

– Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ελέγξει 1.421 κτηνοτρόφους και έχει εντοπίσει σε 605 από αυτούς διάφορες παραβάσεις (μη σήμανση αιγοπροβάτων, μειωμένοι αριθμοί ζώων κ.α.). Επίσης έχει κάνει ελέγχους και σε εισαγόμενα αμνοερίφια (γύρω στις 30.000 ζώα).

Ο στόχος είναι η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των καταναλωτών, με την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, επεσήμανε η Μιλένα Αποστολάκη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε