Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πάτρα: Ταινία με θέμα τη ζωή μουσουλμάνων φοιτητών στην Ελλάδα!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τις καθημερινές περιπέτειες και τα βιώματα μουσουλμάνων φοιτητών, που σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, παρουσιάζει ταινία μικρού μήκους, που δημιούργησε ομάδα μειονοτικών φοιτητών…

Η ταινία, με τον τίτλο «Φοιτητική Αιωνιότητα», διάρκειας μισής ώρας, γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Πάτρα και αφηγείται την πορεία τεσσάρων μουσουλμάνων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, από την εγγραφή τους μέχρι και κάποια χρόνια μετά.

Μέσα από τις ιστορίες των τεσσάρων φοιτητών, αναδεικνύονται οι δυσκολίες και τα προβλήματα της ένταξής τους στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της πανεπιστημιακής ζωής, τόσο από την οπτική της εκπαίδευσης όσο και από εκείνη της κοινωνικής ζωής.

«Πρόκειται για μία ερασιτεχνική ταινία, που προέκυψε από μία ομάδα περίπου 50 νέων, στην πλειοψηφία τους φοιτητές της μειονότητας, που σπουδάζουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει η συγκεκριμένη ομάδα, “Ενότητα Νέων”, ήταν και τα γυρίσματα της ταινίας», δηλώνει ένας εκ των συντελεστών της ταινίας, ο Ριτβάν Κιοσέ, φοιτητής στο Παιδαγωγικό Πάτρας.

Όπως εξηγεί, σε αντίθεση με ό,τι ίσως περίμενε κάποιος να δει, η ταινία δεν στηρίζεται στις αντιθέσεις και διαφορές μουσουλμάνων και λοιπών φοιτητών, αλλά αναδεικνύει, με σατιρική πολλές φορές διάθεση, τη συνύπαρξη των διαφορετικών κοινοτήτων.

«Πέρα από τις θρησκευτικές μας πρακτικές, όπως η προσευχή ή το Μπαϊράμι, που ακολουθούμε μόνοι μας, οι υπόλοιπες δραστηριότητές μας είναι κοινές. Στην ταινία, βλέπει κανείς, για παράδειγμα, πως οι μουσουλμάνοι φοιτητές συμμετέχουν σε αθλητικά, θεατρικά και πολιτιστικά δρώμενα, όπως κάθε άλλος φοιτητής», αναφέρει ο Ριτβάν Κιοσέ.

Οι τέσσερις μουσουλμάνοι φοιτητές συναντώνται, για πρώτη φορά, την ημέρα εγγραφής στις σχολές τους, απ’ όπου ξεκινά και η αφήγηση της ιστορίας. Η καθημερινότητα αρχίζει να γίνεται ρουτίνα και στη συνέχεια η ταινία βρίσκει τους πρωταγωνιστές, δύο χρόνια μετά, να έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική πραγματικότητα, είτε κυνηγώντας το “όνειρο” των φοιτητικών παρατάξεων, είτε κάποια αθλητική πανεπιστημιακή ομάδα, φοιτητικά πάρτι, τη ζωή στις εστίες κλπ.

Η ταινία θα προβληθεί στις 19.00 το απόγευμα, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής. Θα υπάρχει δυνατότητα εύρεσής της και στο youtube, ενώ αναμένεται να προβληθεί και σε πανεπιστήμια της χώρας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε