Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Παζάρι με την τρόϊκα για το ασφαλιστικό – Τι αλλάζει στις συντάξεις

Δύσκολα τα πράγματα για τον υπουργό Εργασίας Α.Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γ.Κουτρουμάνη. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Δύσκολα τα πράγματα για τον υπουργό Εργασίας Α.Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γ.Κουτρουμάνη. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Εισοδηματικά κριτήρια για τη βασική σύνταξη. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα φθάνει από 65% ως 80%- Παζάρι με την «τρόικα» για τις τελικές αποφάσεις στο Ασφαλιστικό. Παραδείγματα με ποσά συντάξεων και όρια ηλικίας

Το μέλλον της βασικής σύνταξης αλλά και των επικουρικών συντάξεων κρίνεται τις επόμενες ημέρες. Μέσα στο διάστημα αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι τεχνοκράτες της τρόικας αναμένεται να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα στο Ασφαλιστικό και θα ακολουθήσει η κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Σήμερα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της τρόικας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη για να οριστικοποιήσουν τις ρυθμίσεις σύμφωνα με τις θέσεις των δύο μερών, ενώ το τελικό κείμενο θα εγκριθεί από τους ελεγκτές των δανειστών της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως οι διευκρινίσεις του κ. Α. Αλταφάζ, εκπροσώπου του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, προς «Το Βήμα» για τη χορήγηση της βασικής, πέραν της αναλογικής, σύνταξης αφήνουν περιθώρια «συνεννόησης» της κυβέρνησης με τους ελεγκτές. 

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την αναπροσαρμογή του χαμηλού ποσοστού αναπλήρωσης 48% για 40 έτη ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, ζητώντας η βασική σύνταξη- προνοιακού χαρακτήρα- να δίδεται πέραν της αναλογικής. Δηλαδή να μη συνυπολογίζεται στο 48%, το οποίο να αφορά αποκλειστικά και μόνο την αναλογική σύνταξη. Αυτό αρχικώς είχε απορριφθεί από τους ελεγκτές της «τρόικας», αλλά πλέον φαίνεται ότι είναι εντός των θέσεων των Βρυξελλών.

Ωστόσο οι ελεγκτές επιμένουν η βασική σύνταξη να μη χορηγείται σε όλους τους ασφαλισμένους, αλλά μόνο σε όσους πληρούν ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί.
 
Έτσι: 
Η «τρόικα» αποδέχεται το αίτημα του υπουργείου η βασική σύνταξη να μη συμπεριλαμβάνεται στο 48% που αποτελεί το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης για 40 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του ευρωπαίου εκπροσώπου, οι συντάξεις θα φθάνουν σε ποσοστό αναπλήρωσης το 65% ως 80%, εφόσον συνυπολογιστεί και η χορήγηση της βασικής σύνταξης την οποία θα χρηματοδοτεί αποκλειστικά ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η βασική σύνταξη δεν αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων και η «τρόικα» αξιώνει εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της. Ετσι, τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης θα λαμβάνουν μόνον οι ασφαλισμένοι με «μεσαία και χαμηλά εισοδήματα », ενώ θα αποκλείονται από τη χορήγησή της «οι υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες». Ως εκ τούτου όσοι ασφαλισμένοι έχουν υψηλά εισοδήματα θα λαμβάνουν μόνο την αναλογική σύνταξη, δηλαδή ποσοστό αναπλήρωσης ως 48% για 40 έτη ασφάλισης.

Αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί ο χρόνος απόδοσης της βασικής σύνταξης. Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί η βασική σύνταξη να αποδίδεται ταυτόχρονα με την αναλογική και όχι με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας που απαιτούν οι δανειστές της χώρας μας.

Πέντε θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:

1. Το ποσοστό αναπλήρωσης 1,2% κατά μέσο όρο για όλα τα έτη ασφάλισης να αφορά αποκλειστικά την αναλογική σύνταξη και όχι τη βασική.

2. Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ (με τα σημερινά δεδομένα) να δίνεται ταυτοχρόνως με την αναλογική σύνταξη και όχι με τη συμπλήρωση των 65 ετών. Οι ελεγκτές επιμένουν η βασική σύνταξη, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό, να μη δίδεται πριν από το 65ο έτος, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος που θα δικαιούται να λαμβάνει σύνταξη πριν από αυτό το όριο- παραδείγματος χάριν στα 60 έτη θα λαμβάνει μόνο την αναλογική σύνταξη και θα περιμένει τα 65 έτη προκειμένου να εισπράξει και τα υπόλοιπα 360 ευρώ.

3. Οι επιτηρητές θέτουν ως βασική προϋπόθεση χορήγησης της βασικής σύνταξης τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Δηλαδή ζητούν να δίδεται μόνο σε όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.

4. Οι επικουρικές συντάξεις, τις οποίες οι επιτηρητές θέλουν να συνυπολογίσουν στο τελικό ποσοστό αναπλήρωσης. Οι επιτηρητές διατυπώνουν την ένσταση ότι εφόσον είναι υποχρεωτικές θα πρέπει να εμπεριέχονται στο γενικό ποσοστό αναπλήρωσης.

5. Η καθιέρωση της 40ετίας για την πλήρη συνταξιοδότηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η κυβέρνηση διεκδικεί να συνυπολογίζεται ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης η περίοδος της στράτευσης, ο χρόνος λοχείας για τις γυναίκες και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης. 

Παραδείγματα με τη βασική σύνταξη στα 360 ευρώ:

Μισθός 1.000 ευρώ  
Έτη ασφάλιστης         Σημερινή σύνταξη          Νέα σύνταξη
35                                       700                               650
36                                       720                               660
37                                       740                               670
38                                       760                               680
39                                       780                               700
40                                       800                               720

Μισθός 1.500 ευρώ
Έτη ασφάλισης              Σημερινή σύνταξη        Νέα σύνταξη
35                                       1.050                            975
36                                       1.080                            990  
37                                       1.110                            1.005
38                                       1.140                            1.020
39                                       1.170                            1.050
40                                       1.200                            1.080

Μισθός 2.000 ευρώ
Έτη ασ΄φάλισης            Σημερινή σύνταξη        Νέα σύνταξη
35                                       1.400                           1.300
36                                       1.440                           1.320
37                                       1.480                           1.430
38                                       1.520                           1.360
39                                       1.560                           1.400
40                                       1.600                           1.440

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Εξοργιστικό παιγνίδι με τις συντάξεις

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε