Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Περικοπές από την τρόικα €500 εκατ. και στους ΟΤΑ

Περικοπές από την τρόικα €500 εκατ. και στους ΟΤΑ
Το λεγόμενο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο απαιτεί δραστικές περικοπές προς εξοικονόμηση κεφαλαίων. Νέες προσφυγές κατά του “Καλλικράτη” δύο μήνες πριν τις εκλογές.

Εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά η τρόικα από τη δραστική μείωση των δαπανών των δήμων, όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Το ποσόν αυτό αναμένεται να προκύψει από μειώσεις προσωπικού, κλείσιμο των ζημιογόνων επιχειρήσεων, φραγμό στον ανεξέλεγκτο δανεισμό και δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των προϋπολογισμών τους, ενώ η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το μνημόνιο, έχει αναλάβει τη δέσμευση να εξοικονομήσει για το τρέχον έτος επιπλέον 300 εκατ. ευρώ από τη μείωση και τον εξορθολογισμό των δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Η τρόικα διαβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στους δήμους όπως εκτιμούν πολλοί δήμαρχοι των οποίων τα ταμεία ήδη έχουν στεγνώσει-, καθώς θα εκταμιευθούν οι αναγκαίοι για τη μισθοδοσία του προσωπικού πόροι.
 
Τα νέα μέτρα τα οποία προτείνονται στο μνημόνιο υπήρξαν και το αντικείμενο της συνεδρίασης που είχε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, στην οποία αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η συμμετοχή εκπροσώπων της Ενωσης στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011, έτσι ώστε να έχουν πλήρη εικόνα των εσόδων για τους ΟΤΑ.
 
Με το μνημόνιο παρέχεται η ευχέρεια στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών να καθορίζει το ανώτατο όριο δαπανών των ΟΤΑ εν όψει της κατάρτισης του Προϋπολογισμού για το 2011, ο οποίος «θα είναι μέρος ενός τριετούς κυλιόμενου μακροπρόθεσμου πλαισίου». Στο μνημόνιο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον «Καλλικράτη» με τον οποίο μειώνεται δραστικά ο αριθμός των δήμων, των φορέων και των εκλεγμένων ή διορισμένων λειτουργών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Η αρχή της αποχώρησης πέντε υπαλλήλων στη θέση ενός υπαλλήλου που θα προσλαμβάνεται θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με το μνημόνιο, γεγονός που σημαίνει ότι το επόμενο έτος, εκτός από την απόλυση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στους δήμους, θα επέλθει και σοβαρή μείωση του μόνιμου προσωπικού τους. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι εκτός από τα 500 εκατ. ευρώ του «Καλλικράτη» θα εξοικονομηθούν επιπλέον 300 εκατ. ευρώ ως απόρροια της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και της αναδιοργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Η τρόικα, προκειμένου να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα αν προωθούνται οι στόχοι που έχει θέσει, υποχρεώνει μάλιστα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να δημοσιεύει μηνιαία στατιστικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες και τη χρηματοδότηση των πληρωτέων λογαριασμών κυρίως των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, των νοσοκομείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων.
 
Νέες προσφυγές κατά του «Καλλικράτη»
 
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν για δεύτερη φορά οι δήμοι Σοχού Θεσσαλονίκης και Αποδοτίας Αιτωλοακαρνανίας (ορεινή Ναυπακτία) κατά του «Καλλικράτη». Αυτή τη φορά οι δύο δήμοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση με την οποία ορίζεται ο αριθμός των μελών των δημοτικών συμβούλων (μειώνονται).

Οι προσφυγές αυτές μαζί με τις δύο πρώτες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πριν από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Ν. Μαρκουλάκης στις 24 Σεπτεμβρίου θα προτείνει την τύχη τους ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί πριν από τις εκλογές.

 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε